Učenici ne doživljavaju internet kao opasnost

Učenici osnovnih škola internet uglavnom poistovećuju sa društvenim mrežama, nedovoljno koriste njegove dobre strane i mogućnosti, i ne doživljavaju ga kao potencijalno opasno mesto.

Ovakvi zaključci mogu se izvući u većini škola nakon što se učenicima, u trajanju jednog školskog časa, održi edukacija o bezbednoj upotrebi interneta „Tijana klik“.

 

Na poslednjoj održanoj edukaciji u Sremskoj Mitrovici, pokazalo se da učenici nedovoljno poznaju polje „digitalnog nasilja“ (cyber bullying), i uglavnom ga posmatraju kroz međusobne „ucene na internetu“, „ismevanje“, „ruganje“, i ostale oblike vršnjačkog nasilja na internetu.

O onlajn predatorima i pedofiliji, mnogi od njih slušali su ovom prilikom prvi put.

– Onlajn predatorima je važno koliko prijatelja imate, kakve su vaše lične slike koje postavljate, kako reagujete na lajkove koje dobijate za vaše slike, kako odgovarate na komentare. Oni iz svega toga mogu da dobiju jednu širu sliku o vama i da sagledaju da li mogu da se upuste u vrbovanje. Možete da napišete da imate i 25 godina umesto realnih 16, ali predatorima to ništa ne znači, toliko su iskusni i inteligentni da ne možete da ih prevarite – rekla je Mitrovčanima Biljana Kikić Grujić iz „Net patrole“ i Centra „Target“.

Veliki broj prijatelja na Fejsbuku danas obezbeđuje status popularne osobe u razredu i društvu, a zapravo mali broj takvih maloletnih korisnika Fejsbuka, nije svesno koga tačno ima za virtuelne „prijatelje“ i da nisu svi tu iz dobrih namera.

– Pogrešno je ako razmišljate da ste veća „faca“ ako imate veći broj prijatelja. U takvoj situaciji, vi ste zapravo u većoj kategoriji rizika od napada onlajn predatora, rekla je Kikić Grujić, napominjući da predatori istovremeno vrbuju više dece, zabacuju „udicu“ i strpljivo čekaju žrtve.

biljana-kikic-grujic

Zadovoljavajuće znanje pokazano je u oblasti vršnjačkog nasilja na internetu, pa tako učenici prepoznaju sporne grupe koje se kreiraju na Fejsbuku kako bi se jedno dete izolovalo, ismevalo i postalo predmet omalovažavanja.

– Razlika između nasilja na ulici i internetu može biti ogromna, a posledice katastrofalne. Šteta na internetu može biti daleko veća jer u jednoj prostoriji nasilje fizički može videti ograničeni broj dece, dok je na internetu sve neograničeno i loš sadržaj se širi munjevitom brzinom – istakla je Biljana Kikić Grujić, podsetivši učenike na Aleksu Jankovića iz Niša koji se zbog vršnjačkog nasilja ubio 2011. godine.

Fejsbuk je i dalje najpopularnija društvena mreža među osnovcima, ali velika većina njih ne čita uslove korišćenja prilikom registracije.

Uslove o korišćenju Fejsbuka pročitajte OVDE

– Fejsbuk je odlična stvar ako se koristi bezbedno i sa merom – rekla je ona mladim Mitrovčanima na kraju edukacije „Tijana klik“.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!