Današnji dan posvetićemo Danki: nestala deca ne smeju biti zaboravljena

Danas je Međunarodni dan nestale dece koji ove godine posvećujemo Danki Ilić, koja je nestala 26. marta, i čija priča je duboko potresla sve građane Srbije, a i šire.

Broj nestale dece 

U Srbiji je tokom 2023. godine nestalo 1525 dece, a pronađeno je 1510, što znači da 15 porodica još uvek traga za svojim najdražima. Najčešći uzroci nestanka u našoj zemlji su samoinicijativno bežanje od kuće ili ustanove socijalne zaštite zbog različitih razloga kao što su mentalno zdravlje, zlostavljanje, pogotovo seksualno, neuspeh u školi ili ljubavni problemi. Ređi uzroci nestanka su otmice, bilo roditeljske ili od strane nepoznatih osoba, koje takođe mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po život deteta​.

Sistem „Pronađi me“

Ovaj Međunarodni dan nestale dece je poseban jer je u Srbiji uveden sistem „Pronađi me“, koji omogućava brzo obaveštavanje javnosti putem sms poruka, medija, bilborda i drugih kanala, o nestanku deteta, i koji je prvi put aktiviran kada je Danka Ilić nestala. 

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić, ističe da je zahvalan što Srbija konačno ima ovaj sistem, ali da na njegovom funkcionisanju mora još da se radi.

“Na sastanku sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, svi smo se složili da je neophodno dalje unapređenje sistema „Pronađi me“, kako bi bio još efikasniji. To će se postići uključivanjem društvenih mreža u proces obaveštavanja građana, kao i uvođenjem obaveštavanja putem baznih stanica, kako bi svaki građanin u isto vreme dobio notifikaciju o nestanku na svoj telefon.” – izjavio je Jurić.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu, tokom 2025. godine, insistiraće na Javnom registru nestalih, i odvajanju punoletnih i maloletnih nestalih lica u evidenciji.

“Srbija trenutno ima Registar nestalih lica koji nije javan, što dodatno otežava potragu za nestalom decom. Poznato nam je da deca beže iz domova zbog različitih problema sa kojima se susreću, ali kako bismo adekvatno pristupili ovom problemu, potrebno nam je da imamo tačnu statistiku koliko dece nestaje, razloge zašto nestaju, ali i njihova imena i prezimena, sa ciljem da se toj deci pruži neophodna podrška, usmerenje i zaštita, i tako predupredi sledeći nestanak. Uveren sam da na ovaj način možemo znatno smanjiti broj dece koja tokom godine nestanu, odnosno pobegnu.” zaključio je Jurić.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu