Deca od 12 godina u potrazi za seksualnim partnerima?

Društvene mreže preplavljuju trendovi. Moderno je da fotografišemo šta jedemo ili pijemo, da delimo videe iz noćnog izlaska, da se hvalimo dečijim knjižicama i indeksima, jer… Svi to rade, zašto ne bih i ja? Pitanje koje se nameće je: Šta se dešava kada trendovi postanu opasni?

Da li smo u stanju da ocenimo kada preterujemo ili smo postali skroz neosetljivi na sadržaj koji plasiramo i konzumiramo?

,,TRAŽIM PERVERZNU DEVOJKU…’’

Tako počinje poruka upućena jednom od popularnih profila na instagramu. Momak traži devojku, da nema više od 15 godina, da je perverzna i da je spremna da šalje nage fotografije. Vlasnik profila moli sve zainteresovane devojčice koje odgovaraju opisu da se jave putem poruke.

Instagram trenutno nudi više od 50 profila koji se bave ovakvim oglašavanjem, sve što je potrebno uraditi je ukucati ,,tražim’’ i pretraživač. Zabrinjavajuć podatak je da ove profile uglavnom prate i koriste osnovci. Jedan od profila koji broji blizu deset hiljada pratilaca sproveo je anketu koja otkriva da 65% učesnika ima između 12 i 15 godina.

ŠTA TREBA DA NAS BRINE?

Stanje društva. Stanje društva u kojem dvanaestogodišnje dete ima svest o tome da mu je potreban perverzan partner spreman da šalje nage fotografije.

Internet je promenio dinamiku odrastanja i deci dao odgovore i pre nego što su stigla da formulišu pitanje. Bez roditeljske kontrole, deca su pored sadržaja namenjenog njihovim godinama izloženi i sadržaju koji bi trebalo da preskoče. Vaspitanje i oblikovanje deteta prepuštamo digitalnim dadiljama – telefonima, tabletima i kompjuteru, i stvaramo društvo u kojem dečak od 11 godina zna da želi devojčicu sa velikim grudima.

Osim brige, ima mesta i za strah. Ne znamo ko se krije iza profila i veoma teško možemo da otkrijemo. Svaka prijava rezultirala bi gašenjem profila, u najgorem slučaju, ali to ne sprečava vlasnika da sutra otvori novi.

blank
kolaž preuzet sa IG stranice @kriticki

Ko su zaista ti ljudi koji u oglasima traže devojčicu od 10 godina za dopisivanje? Možemo li da računamo da će ta devojčica znati da se odbrani i kaže NE kada dopisivanje krene u pogrešnom smeru? Ne. Ne možemo. Deca nemaju tu moć rasuđivanja, zbog toga su laka meta i ’’savršena žrtva’’.

Upoznali smo vas sa time da seksualna prepiska postaje materijal za ucenu deteta koje u strahu da fotografije ne dođu do roditelja, pristaje da šalje novac, još fotografija i video sadržaj. Više o tome možete pročitati na ovom linku:  https://tijana.rs/seksting-metoda-manipulacije-internet-predatora/ .

POSTOJI REŠENJE

Rešenje nije prijava profila ili zabrana detetu da koristi Instagram aplikaciju. Jedino pravo rešenje je razgovor, roditeljska podrška i usmeravanje.

Rečenica  ’’Budem li te video da se dopisuješ sa nepoznatima, zapamtićeš me!’’ neće uplašiti vaše dete. Motivisaće ga da uradi upravo ono što ste mu zabranili, ali u tajnosti. Tako povećava šansu da upadne u nevolju, a zbog vašeg stava neće smeti da vam se poveri. Umesto toga, upozorite dete na opasnosti koje vrebaju na internetu govoreći o tome bez osude, vikanja ili pretnji.

Ako pokažete detetu da znate šta se dešava u svetu interneta i šta je popularno, ono će steći poverenje u vas jer će videti da znate o čemu pričate. U tom slučaju, biće spremno da vam se obrati ako se ne bude osećalo sigurno, a to je glavni cilj.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu