Deca svakodnevno na meti trgovaca

Trgovina ljudima je zločin o kojem se u poslednjih godinu dana najčešće govori u kontekstu izbegličke krize.

Izloženi su mu, međutim, svakodnevno mnogi, posebno deca. U Pančevu je nedavno Crveni krst organizovao prvi Sajam prevencije trgovine ljudima, namenjen najmlađima.

trgovci-ljudima

Ivana ima samo četiri godine i o mogućim opasnostima koje vrebaju od nepoznatih ljudi uči pomoću bojanke. Njena deset godina starija sestra Tatjana Vicanović uskoro će je morati paziti i od zamki virtuelnog sveta.

– Proveravaću je, naravno, kad malo poraste, ne samo ja, i roditelji, i brat, i sestra. Valjda neće… Voli da gleda u telefon, gleda crtani stalno i naravno da će je zanimati da se dopisuje i da bude na Facebooku što više, ali učiću je i sad, dok je mala, da treba da ima neke granice i na ulici i preko Facebooka i interneta uopšte – kazala je Tatjana.

RODITELJ JE NAJBOLJI PRIJATELJ

Njihova majka Mirjana Vicanović ima četvoro djece. Bez obzira na to koliko se svet danas razlikuje od onog od pre 20 godina, kada je rodila prvu kćerku, suština načina na koji ih sve vaspitava ista je.

– Da sve što se dešava u njihovom životu, koliko god se snebivali da mi kažu, da shvate da im je roditelj, frazalna sam sad, ali da im je roditelj najbolji prijatelj – ističe ona.

Takođe uče da se o izbegavanju najgoreg scenarija najbolje uči što ranije, kroz igru.

– Slika prikazuje da ne treba da te neko nepoznat poveze – govori sedmogodišnja Anja.

U praksi mnogi slučajevi trgovine ljudima u sistemu budu zavedeni kao neko drugo krivično delo, jer, po pravilu, idu uz njega.

– Poslednji podaci Ministarstva unutrašnjih poslova su iz 2014. godine. U Srbiji su tada zvanično zabeležena 52 slučaja trgovine ljudima, a podneto 17 krivičnih prijava – 11 žrtava bila su deca – dodaje.

Ostatak teksta pročitajte na Al Jazeera

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!