Deca zarađuju džeparac šireći kompjuterske viruse

Avast, globalni lider u digitalnoj bezbednosti, otkrio je onlajn zajednicu maloletnika koji prave, razmenjuju i šire štetni softver (kompjuterski virus) u cilju krađe i zloupotrebe prikupljenih podataka.

Zajednica koristi servere na platformi Discord kao mesto za diskusiju ali i unapređenje i razmenu kompjuterskih virusa koje će koristiti na svojim žrtvama. U ovim diskusijama, pojedina deca su otkrila svoje identitete i godine, a razgovarala su i o ideji hakovanja nastavnika i školskih sistema. Grupe koje planiraju ovakve napade broje više od 1500 maloletnih korisnika. 

Sajber kriminal kao brz put do većeg džeparca

blank

Vrste virusa koji se razmenjuju među tinejdžerima ciljaju i maloletne i odrasle i imaju opcije koje uključuju krađu lozinki, krađu naloga na mrežama, kriptomajning, nasumično otvaranje veb pretraživača koji sadrži sadržaj za odrasle, pa čak i ransomver – potpuno blokiranje uređaja dok ne platite otkup. 

„Ove zajednice su privlačne za decu i tinejdžere jer se hakovanje smatra kul i zabavnim, a pritom je i brz način da se dođe do novca.“, rekao je Jan Holman, istraživač ispred kompanije Avast. „Međutim, ove aktivnosti nisu bezazlene, već su ilegalne i mogu imati značajne pravne posledice, posebno ako deca otkriju svoj i identitet svojih porodica na mreži.” – dodao je Holman.

Kako zaštititi decu od ovakvih aktivnosti?

Veoma je važno naučiti decu da budu kritični prema previše atraktivnim ponudama koje im se mogu nuditi preko interneta. Upravo te ponude se preuzimanjem na računar, pretvaraju u hakerske pohode.

Roditelji takođe treba da edukuju decu o važnosti bezbednosti lozinki i da im kažu da ih nikada ne dele sa drugima, čak ni sa najboljim prijateljima.

Mlađu decu je ključno upozoriti da ne otkrivaju nikakve lične podatke kada igraju onlajn ili borave na platformama koje okupljaju više ljudi ili igrača.

Deci su i dalje potrebne etičke smernice o tome šta je ispravno, a šta pogrešno u digitalnom prostoru. Ono što može izgledati zabavno može naneti ozbiljnu štetu drugima ili biti krivično delo. 

Prlikom počinjenog sajber kriminala, deca su se vodila činjenicom da su bezbedna jer još uvek nisu zakonski odgovorna, međutim, mnoga od njih nisu znala da njihovi roditelji jesu, i da odgovaraju za njih. Važno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom o tome, i da ih sa time upoznaju.

Diskord na meti

Ovo nije prva nezgoda koja je otkrivena, i koja se desila na ovoj onlajn platformi. 

Amber Alert spasio devojčicu čija je otmica dogovorena preko Diskorda

Pre samo tri dana, 23.07. je upravo preko Diskorda kontaktirana jedanaestogodišnjakinja od strane punoletnog muškarca. On je sa devojčicom iz Teksasa dugo razgovarao da bi joj na kraju ponudio susret uživo na koji je ona pristala. Devojčica po imenu Imani, prijavljena je lokalnim vlastima kao nestalo lice od strane njene bake. Policija je odmah po prijavi oglasila Amber Alert i Imani je, srećom, nakon samo nekoliko sati pronađena živa i zdrava.

blank

Dve devojčice planirale ubistvo nastavnice preko Diskorda

U Australiji pokušano je ubistvo nastavnice koje su dve devojčice od 13 i 14 godina planirale preko Diskorda. Nakon izvršenog napada na 55-godišnju nastavnicu, otkriven je razgovor između učenica koje su u onlajn prepisci smišljale način kako da unesu kuhinjski nož od 32cm u školu.

Devojčice su isplanirale da traže da razgovaraju nasamo sa nastavnicom, a da je potom ubodu nožem u pazuh. Pazuh im je bio najinteresantnije mesto “jer se tamo nalazi velika arterija koja se zove aksilarna arterija koja zapravo snabdeva krvlju ruke i noge“, napisala je jedna od devojčica i dodala “to je i blizu srca, što znači da će prskati krv.”

Zabrane neće zaštititi dete

Upoznajte se sa platformama na kojima vaša deca borave, i imajte na umu da ni ova, kao ni svaka druga platfoma nije sama po sebi loša. Na svim sajtovima na internetu mogu da se dogode loše stvari. Takođe, svaka od tih mreža nudi i bezbroj pogodnosti. Na vama nije da dete uplašite i da mu zabranite upotrebu interneta, nego da ga naučite da pravilno i sa najboljim namerama rukuje ovim moćnim alatom. 

izvor:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11041387/Discord-messages-two-schoolgirls-planned-attempted-stabbing-murder-Perth-teacher.html

https://abc13.com/amber-alert-imani-stephens-child-abduction-11-year-old-girl-abducted/12067750/

https://securitybrief.com.au/story/minors-using-discord-servers-to-spread-malware-for-cash

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!