Na današnji dan usvojen je Tijanin zakon

Želja roditelja da se nikome ne ponovi ono što se desilo Tijani, nedugo nakon njene tragične smrti prerasla je u inicijativu za izmenu Zakona o policiji, u delu potrage za nestalom decom. Ova inicijativa udružila je pre sedam godina sve građane države u borbi za bolje sutra svakog deteta.

Prema ovoj izmeni, policija više ne čeka da prođe 24 sata, već u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka. Pre usvajanja zakona, u praksi policijskog rada, taj period je bio između 24 i 48 sati. Pokazalo se da su u potrazi za detetom prva četiri sata ključna, i da mogu da spasu detetu život.

– Kada dete nestane i desi se slučaj kakav je bio Tijanin, policija dolazi na lice mesta, ali da bi mogla da reaguje i locira telefon – mora pozvati tužioca. Tužilac tada poziva sudiju koji, ako zaključi da je dete u životnoj opasnosti, izdaje pismeno naređenje da policija izvrši lociranje. Tek tada naređenje ide u ruke tužioca koji to predaje policiji. Statistika pokazuje da se 76 odsto slučajeva završilo tragično, ako nisu bili rešeni u prva tri sata od otmice, upravo kako je bilo sa Tijanom. Procedura je kod nas isuviše komplikovana i u slučajevima otmice i ugrožene bezbednosti, policija mora imati veća ovlašćenja, rekao je Igor Jurić neposredno nakon usvajanja Tijaninog zakona napravivši uvod u veliku borbu za veću bezbednost svih u državi, naročito dece.

Izmena Krivičnog zakonika bila je samo početak borbe za bezbednost dece u našoj zemlji. Prošlo je 7 godina od usvajanja ovog zakona, a za to vreme Fondacija, odnosno Centar za nestalu decu, pokrenuo je Registar nestalih lica, Net Patrolu, Centar za sigurniji internet kao i inicijativu za uvođenje Amber Alerta, sistema za brzu potregu dece u specifičnim slučajevima nestanka, sve u cilju zaštite dece.

– Hvala svima koji su uz nas od početka, ali i onima koji su nam se tek pridružili. Naša snaga je što smo udruženi u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da obezbedimo najranjivijem i najvažnijem delu društva bolji položaj, bezbednost, sigurnost i bezbrižno odrastanje. – izjavio je Igor Jurić.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!