Edukacija “Tijana klik” održana u Somboru

Edukacija „Tijana klik“, treća po redu koju Fondacija „Tijana Jurić“ sprovodi u ovoj sezoni, održana je protekle nedelje u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Somboru.

Fiskulturnu salu su do zadnjeg mesta popunili učenici viših razreda koji su duže od sat vremena slušali o internetu kao prednosti, i istovremeno jednoj od najvećih pošasti 21. veka.

fondacija-tijana-juric-edukacija-tijana-klik-sombor

Edukacije govore o bezbednom korišćenju interneta i njegovoj zloupotrebi od strane maloletnika tako i o zloupotrebi interneta nad maloletnicima. Biljana Kikić Grujić, osnivač Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih “Target” glavni je predavač ovih edukacija. Svoje dugogodišnje iskustvo u bavljenju internetom efektno izlaže, vrlo otvoreno upozoravajući mlade na opasnosti koje vrebaju na internetu. Jednom od najopasnijih zloupotreba smatra se „onlajn zavođenje“ odnosno pedofilija, koja je u značajnoj meri zastupljena upravo u Vojvodini.

– Sa učenicima govorimo o lažnom predstavljanju, zloupotrebi ličnih podataka na internetu, zloupotrebi fotografija na društvenim mrežama, o zamkama postajanja žrtve pedofila i neprikladnom sadržaju koji postoji na internetu. Kada govorimo o učenicima, mi volimo da oni aktivno učestvuju u radu i da tako najbolje shvate da li greše i kako greše. To i jeste osnovni cilj – da posle ovih edukacija znaju kako da bezbedno koriste internet i čega da se klone – rekla je Kikić Grujić.

U okviru edukacije predstavljen je i rad Fondacije „Tijane Jurić“, o kojoj je govorio otac tragično nastradale devojčice, Igor Jurić.

– „Tijana klik“ je jedan od najvažnijih projekata koje naša Fondacija sprovodi. Svakodnevno dobijamo pozive iz osnovnih škola i maksimalno se trudimo da svima izađemo u susret i održimo edukacije na što više mesta. Drago nam je što je interesovanje za jednu preventivnu akciju ovako veliko, zato što to nije čest slučaj u Srbiji. Tema o kojoj govorimo je veoma aktuelna i ozbiljna, jer je na društvenim mrežama sve više mladih koji nisu svesni opasnosti na internetu – rekao je Igor Jurić nakon prezentacije.

Fondacija „Tijana Jurić” je najavila tematske predstave koje će se izvoditi kao dopuna edukacijama „Tijana klik“. Predstavama će se deci na kreativan poučan način ukazati kako da reaguju u slučaju nasilja.

KRIMINOLOG NA INTERNETU

Biljana Kikić Grujić je osnivač Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih „Target“ iz Novog Sada (2008). Po struci kriminolog, Kikić Grujić se poslednjih godina bavi zloupotrebom interneta među kojima su pedofilija, sekte, distribucija dečije pornografije, vršnjačko nasilje, trgovina decom i organima. Za svoj rad je dobila brojna priznanja domaćih i međunarodnih institucija. Svojim zalaganjem je doprinela da u Srbiji počne da se razmišlja i govori o problemu zloupotrebe interneta.

Bojana Latinović

Foto: tijana.rs

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu