“Milica sve više nedostaje, a ubica živi među nama”

 Za nekoga je već davni događaj, a za majku ubijene Milice Barašin kao da je bilo juče. Ni iskazi očevidaca koji su poslednji videli Milicu svega nekoliko minuta pre nego što je ubijena, nisu pomogli u pronalaženju ubice.

Miličina majka, Svetlana Simendić teško preživljava samoću koja je ostala nakon ubistva njene jedinice, a pomisao na činjenicu da ubica možda i danas šeta subotičkim ulicama, plaši je i stvara dodatni bol.

– Teško je, čini mi se kao i prvog dana. Nemam nikakvih informacija u vezi izvršioca ubistva. Bila sam nedavno kod ministra policije koji je obećao da će dati sve od sebe da se Miličin slučaj reši. Sada sam u situaciji da čekam i da se nadam, ali bojim se da mi u poslednje vreme i ta nada nestaje. Ljudi me čak više ništa ni ne pitaju, upućeni su u to da nema ništa novo i ne žele da me podsećaju, da me vraćaju u neke teške trenutke – priča Svetlana Simendić za naš portal.

Miličino beživotno telo nađeno je pored somborske pruge 7. oktobra oko 22 sata. Majka, baka i deka koji su je čekali kod kuće nisu ni mogli da naslute da Milica više neće doći. Ono što su znali i o čemu njena majka danas priča, jeste da je devojčica bila hrabra i da se nije plašila ni prolaska kroz do tada neosvetljeni put ka kući.

– Koliko sam joj samo puta govorila da ne ide sama čudeći se kako se uopšte ne plaši. Ali deca u tom periodu nisu svesna mnogih stvari. Ona se zaista nije plašila i govorila mi je „čega da se bojim, ko bi mi naudio“. Naša deca danas nisu bezbedna, vrlo sam svesna toga i zato sam posle Miličinog ubistva apelovala na roditelje i pre svega decu, da ne idu sama, da se drže u grupi, pogotovo uveče. I primetila sam da su u prvo vreme, prestravljena zločinom koji se desio, deca zaista išla u grupama, ali to nije dugo trajalo. Sve se brzo zaboravi. Deca misle da se takvi slučajevi dešavaju sa nekim razlogom, da su sa nečim povezani i da to nema veze sa njima. Nisu svesna da se to može desiti svima – kaže Svetlana Simendić.

Tijanin nestanak preživela je jednako teško kao gubitak rođenog deteta. Slomljena bolom i onim što je četiri godine pre toga preživela, ova žena je strepela da se priča ne ponovi.

Danas, nakon dve velike tragedije, često razmišlja i o Tijaninoj i o sudbini svoje devojčice. Kaže da vreme ne donosi olakšanje, već da je, naprotiv, praznina sve veća.

milica-barasin-ubistvo

Bojana Latinović

Foto: naslovi.net i subotica.com

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu