Edukacija „Tijana klik“ u Novom Sadu, Sremskoj Kamenici i Bačkom Brestovcu

Biljana Kikić Grujić, glavni koordinator za prevenciju nasilja i zlostavljanja TARGET – Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih iz Novog Sada, na inicijativu Fondacije „Tijana Jurić“ do sada je edukacije o bezbednoj upotrebi i mogućoj zloupotrebi interneta, održala u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ u Novom Sadu, Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici i KUD-u „Nikola Tesla“ u Bačkom Brestovcu.

Prvo predavanje održano je učenicima Osnovne škole „Vasa Stajić“ u Novom Sadu, a Jasmina Pastonjicki, direktorica ove obrazovne ustanove je naglasila „da je svaka tema dobrodošla i da prevenciji i zaštiti dece od svih vidova nasilja i zlostavljanja treba posvetiti posebnu pažnju“.

– Deca ne znaju da se igraju, da se druže, da pričaju. Zaboravila su, odnosno nisu ni znala šta znači pravi istinski prijatelj, jer oni prijateljstva sklapaju u virtuelnom svetu koji se mnogo razlikuje od stvarnog. Zbog toga im je neophodno skrenuti pažnju, koga prihvataju za prijatelje na društvenim mrežama, a ovakvi vidovi edukacije, poput „Tijana klika“ su od velikog značaja – rekla je Snežana Prodanović, pedagog u OŠ „Vasa Stajić“.

Jedna od najboljih stručnjaka kada je u pitanju bezbednost dece na internetu u našoj zemlji, Biljana Kikić Grujić, kroz primere iz prakse i mnoštvo pitanja vezanih za svakodnevno korišćenje društvenih mreža, približila je mališanima odakle sve vreba opasnost i naglasila kako da se zaštite, a ukoliko primete nešto sumnjivo da se obrate Centru za bezbedni internet Srbije (Net Patrola).

– Deca tek kada napune 13 godina imaju pravo da otvore nalog na fejsbuku, ali se kod nas to ne poštuje. Profile imaju i mnogo mlađa deca. Poražava i podatak da samo jedan odsto korisnika interneta pročita uslove korišćenja fejsbuka prilikom prijave. Mnogo je mališana koji igraju igrice i upravo na taj način stiču prijatelje. Moraju da zapamte da van igrice nema razgovora – rekla je između ostalog Biljana Kikić Grujić.

U Srbiji, napominje Kikić Grujić, korisnici fejsbuka „kače“ na stotine fotografija, ne znajući pri tom da tog momenta kada to urade one postaju vlasništvo ove društvene mreže.

– Svi korisnici društvenih mreža treba da obrate pažnju na broj prijatelja koji imaju. Da li je taj broj stvaran? Da njihova lozinka bude što bezbednija. U našoj zemlji uhapšeno je 115 lica „na internetu“. Ono što deca treba da zapamte jeste da postoje ljudi koji imaju uvid u njihov virtuelni život i da to ne shvataju olako – zaključila je Biljana Kikić Grujić.

Učesnici predavanja, oni najaktivniji i naiskreniji dobili su podlogu za miša sa Tijaninim likom.

– Pre nego što kliknete i prihvatite nekoga za prijatelja, setite se Tijane i njene tragične sudbine. Neka vam to bude opomena da budete pažljivi – poručila je Kikić Grujić.

Vesna Ivošević

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!