Evo kako zaštititi dete od predatora koji vrebaju internetom

Nakon upoznavanja sa pojmom gruminga, bitno je da sa vama podelimo kako da zaštitite dete, kao i moguće pokazatelje koji bi mogli da ukazuju na to da je vaše dete žrtva ove vrste internet predatora.

Ukoliko niste pročitali tekst o predatorima čija žrtva je svako peto dete, možete ga pronaći na ovoj adresi: https://tijana.rs/onlajn-gruming-svako-peto-dete-je-zrtva/ .

Gruming opisuje uspostavljanje odnosa poverenja i emocionalne povezanosti između deteta i odrasle osobe, s ciljem vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe. Odvija se u nekoliko etapa. Grumer odabere žrtvu, otkrije njene slabosti, (na primer loš odnos sa roditeljima ili nedostatak prijatelja) potrudi se da na toj slabosti osnuje odnos sa detetom, a onda nakon druženja, počinje da udeljuje komplimente i veliča svoju žrtvu, koja posle lažnog osećaja sigurnosti pristaje na sve.

Kako možemo ovome da stanemo na put?

Ako je prva stvar na koju ste pomislili ’’zabrana tehnologije’’ ili ’’strogi nadzor’’ moramo vas razuveriti. Roditelji često u želji da urade ono što je najbolje za dete primenjuju radikalne mere koje rezultiraju suprotnim efektom od onog koji su želeli da postignu. Dete kojem je zabranjena tehnologija krenuće da je upotrebljava tajno, pronaći će način da otvori profil na nekoj od društvenih mreža u školi, ili preko telefona najboljih prijatelja, i roditelji neće znati ni da dete ima profil, a kamoli šta dete tamo radi.

Dakle, dozvolite detetu da koristi internet, ali napravite profil i  ’’budite prijatelj/pratilac’’ na svakoj mreži koju posećuje. Ovako ćete znati pa kojem principu funkcioniše svaka od aplikacija, ko mu je na listi prijatelja, a samim time moći ćete i da kontrolišete sadržaj koji deli.

Neophodno je da dete upoznate sa činjenicom da na internetu nisu svi iskreni i da ga upozorite na opasnosti koje vrebaju. Manja je verovatnoća da dete postane žrtva ukoliko zna čega treba da se plaši. Naglasite da ne bi trebalo da se dopisuje sa ljudima koje ne poznaje, da broj telefona ili mesto stanovanja ne sme da daje nikome na internetu, bez obzira da li ga zna ili ne. Skrenite mu pažnju da ne bi trebalo ni sa kime da priča o seksu, i da može da vam se poveri ako naiđe na uznemirujuć sadržaj koji nije prikladan njegovom uzrastu. Dete će tako znati da ste vi prava osoba kojoj može da se poveri ukoliko se predator sa njime upusti u priču o seksu.

Koji su znaci da je dete moguća žrtva grumera?

1. Provodi više vremena na internetu nego što je normalno.

2. Skriva koje stranice posećuje na internetu ili s kim razgovara.

3. Krije ekran kada im priđete dok je za računarom ili telefonom.

4. Poznaje i koristi pojmove vezane za seks u stilu koji nije primeren njihovom starosnom dobu.

5. Nagle promene raspoloženja, pogotovo na bes i agresiju.

6. Povučenost, zamišljenost, odsutnost.

7. Gubitak interesovanja za sve što ga okružuje.

Ukoliko sumnjate da je dete žrtva internet predatora, nikada ne koristite osuđivački ton. Izbegavajte da vičete i grdite dete, jer dete nikada nije krivo. Saberite se i sa puno strpljenja tražite da dete objasni situaciju u kojoj se našlo. Na taj način pridobijate detetovo poverenje, i ono će znati da može da vam se obrati i svaki sledeći put kada bude bilo u problemu. Imajte na umu da je ovo teška tema i da je decu sramota da priznaju na šta su sve pristali prilikom kontakta sa pedofilom. Razuverite ih da nisu uradili ništa loše.

Moderno doba donelo nam je internet i nametnulo roditeljima obavezu da podjednako budu prisutni u virtuelnom svetu svoje dece kao i u stvarnom. Najbolji savet koji možemo da vam damo je da razgovorom, upoznavanjem sa mogućim pretnjama i postavljanjem jasnih granica koje se tiču interneta i tehnologije pomognete deci da pravilno, odgovorno i bezbedno koriste vreme provedeno onlajn i tako smanjite rizik od nezgoda u virtuelnom svetu.

Timea Kukla

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu