Evropski parlament izneverio decu

ŽRTVE SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA I BORCI ZA PRAVA DECE JAVNO OSUĐUJU KONAČNU VERZIJU REGULATIVE O ZLOSTAVLJANJU DECE

9. novembar 2023: Koalicija od više od 80 organizacija posvećenih unapređenju prava dece i eliminaciji seksualnog zlostavljanja, među kojima je i Centar za nestalu i zlostavljanu decu, uputila je pismo liderima EU izražavajući duboku zabrinutost zbog kompromisa Evropskog Parlamenta u vezi sa Regulativom za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja dece. Organizacije koje predstavljaju zajednički front protiv seksualnog zlostavljanja dece izjavile su: „Ne možemo prihvatiti korak unazad u zaštiti dece na internetu.“

Kompromis u vezi sa predlogom Regulative Evropskog Parlamenta postignut je 26. oktobra nakon višemesečnih pregovora. Trenutno rešenje značajno odstupa od originalnog predloga Komisije, budući da ono značajno ograničava detekcijumaterijala na kom je prikazano seksualno zlostavljanje dece na targetirane detekcije, čime se stavlja tačka na postojeće dobrovoljne detekcije od strane platformi, kao  i isključivanjem detektovanja gruminga.

Sve udružene organizacije osuđuju ovakav pristup Evropskog parlamenta, tvrdeći da bi ograničavanje detekcije seksualnog zlostavljanja dece dovelo do neefikasnog suzbijanja ovih zločina u velikom obimu. One tvrde da Parlament, ne samo da nije išao u pravcu jačanja zaštite dece na internetu, već je zapravo usvajanjem ovog predloga otišao korak unazad u odnosu na mere koje se primenjuju danas, jer:

Dobrovoljna detekcija materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece je ključna

Bez dobrovoljne detekcije, platforme nisu u mogućnosti  da pravilno obezbede svoje usluge istovremeno štiteći decu. Značajan pad u broju prijava pojaviće se čim dobrovoljna detekcija od strane platformi više ne bude dozvoljena. Sličan pad od 58% dogodio se u 2021. godini, kada pravni okvir EU još uvek nije bio uspostavljen. Drugi propusti će takođe izaći na videlo u toku dugačkog procesa za izdavanje naloga za detekciju.

Targetirana detekcija  osumnjičenih nije efikasna u zaštiti dece

Ako se dozvoli  detekcija slika i video zapisa samo kada je osumnjičeni identifikovan, ograničićemo detekciju na izuzetno mali broj fotografija i pogođene  dece, omogućavajući potencijalnim zlostavljačima da lako nastave sa zlostavljanjem, i prođu nekažnjeno.

Targetirana  detekcija osumnjičenih takođe nije izvodljiva u praksi zbog obima fenomena

Internet platforme su prošle godine prijavile 88,3 miliona slika i video zapisa na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje dece, a to je samo vrh ledenog brega. Širom sveta, hiljade predatora stalno otvara nove naloge kako bi zlostavljali decu i delili milione slika i video zapisa na kojima je zabeleženo zlostavljanje. Kako ćemo detektovati i ukloniti sadržaj ovog obima ako ne možemo da koristimo tehnologiju za to?

Gruming treba odmah zaustaviti

Prijave gruminga porasle su za 82% od 2021. do 2022. godine. Preventivno delovanje na onlajn i oflajn manifestacije seksualnog zlostavljanja dece su esencijalni deo rešenja. Ako  se usvoji odluka protiv detekcije gruminga, to znači da odustajemo od mogućnosti sprečavanja buduće štete pre nego što se zloastavljajje desilo.

Mié Kohiyama, žrtva seksualnog zlostavljanja, članica Pokreta Brave i osnivačica Be Brave France, izjavila je: „Prvi zahtev žrtava je da se njihov materijal ukloni sa interneta, a to jednostavno nije moguće bez alatki za detekciju. Ne znam da li ću ikada potpuno izlečiti traumu silovanja koju sam doživela kada sam imala pet godina, a ne mogu ni da zamislim da je horor mog zlostavljanja objavljen na internetu, i dostupan predatorima i kriminalcima da ga gledaju i unovčavaju. To je, međutim, sudbina hiljada dece žrtava seksualnog zlostavljanja. Sada je vreme da se obezbedi funkcionalna, čvrsta i efikasna regulativa EU koja odgovara svrsi. Pozivamo zakonodavce EU da ispune svoje obećanje i zaštite decu od seksualnog zlostavljanja.“

Žrtve seksualnog zlostavljanja i zagovornici za prava dece traže od država članica da zauzmu jači stav u zaštiti dece od seksualnog  zlostavljanja na internetu i obezbede širok opseg detekcije materijala na kom je prikazano seksualno zlostavljanje dece i gruming na internetu.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!