Fondacija Tijana Jurić domaćin „IT karavanu 02“ u Subotici

Učenicima osnovnih škola u Subotici predstavljen je program kampanje „IT karavan 02“ Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u okviru koje je održano predavanje o bezbednoj upotrebi interneta.

Državna sekretarka tog ministarstva Tatjana Matić podsetila je osnovce da je internet sjajno mesto i za zabavu i za učenje, ali da u virtuelnom svetu moraju da budu pažljivi isto kao i u stvarnom svetu, odnosno, da budu aktivni ali i svesni opasnosti.

Ona je podsetila na aktuelne pretnje na internetu, navodnu igru „plavi kit“, ali i druge, potvrđene „igre izazova“, kao i na sajber napad „wannacrypt“, upozorivši decu da je neophodno da zaštite i svoje računare, ali prvenstveno sebe, svoju porodicu i prijatelje.

-Ne komunicirajte sa nepoznatima, ne ostavljajte svoje lične podatke onlajn i razgovarajte sa roditeljima i nastavnicima o onome što vam se dešava na internetu, istakla je Matić i pozvala decu da se za sva pitanja i savete obrate kontakt centru Ministarstva na broj telefona 19833, na koji mogu i da prijave zlostavljanje ili uznemiravanje na internetu.

blank

Ona je predstavnicima škola „Ivan Goran Kovačić“ i „Kizur Ištvan“ uručila edukativne setove robota za učenje programiranja, a za učenike je održana interaktivna prezentacija o bezbednosti na internetu i nakon toga radionica robotike.

Edukacije su održali Tatjana Đurašković ispred Ministarstva unutrašnjih poslova i Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić. On je naveo da je Fondacija, uz podršku Ministarstva realizovala projekat „Bezbednost na internetu, bezbednost u životu“, koji je obuhvatio 40 edukativnih radionica za učenike viših razreda osnovnih škola o pravilnom korišćenju interneta, bezbednosti i mogućim zloupotrebama dece na internetu.

-Fondacija Tijana Jurić je ponosna što je bila domaćin Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i „IT karavanu 02“. Ovakav vid saradnje ministarstva i civilnih organizacija koje svakodnevno rade na terenu, moraju da daju konkretan rezultat. Mi nećemo odustati od edukovanja dece i već sada smo zadovoljnim onim što smo postigli, a plan je da tokom naredne godine obiđemo još veći broj škola i da edukacije podignemo na daleko viši nivo, rekao je Igor Jurić.

blank
blank
it-karavan-subotica4

Saradnju sa Fondacijom Tijana Jurić pohvalila je i državna sekretarka Tatjana Matić rekavši da očekuje značajne rezultate.

Kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija „IT karavan“ pokrenuta je 2016. godine, a ove godine sprovodi se od 12. aprila do 25. maja u gradovima Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kraljevo, Užice, Čačak, Valjevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!