Igor Jurić: Az állam és a bíróság a döntésükkel igazolták, hogy a gyerekek és az áldozatok oldalán állnak

Miután a délelőtti órákban a Legfelsőbb bíróság meghozta és kinyilatkoztatta elsődleges döntését, miszerint Tijana gyilkosát Dragan Đurić-ot a Szerb törvény szerinti legmagasabb börtönbüntetéssel 40 év szabadságvesztésre ítéli, este a B92 Televízió híreiben Tijana édesapja, Igor Jurić és Katarina Ivanović, az Asztra szervezet tagja, nyilatkoztak az esetről.

Jurić nyilatkozatában elmondta, hogy beigazolódott az, amit vártak, és ez nagyon fontos momentum volt az egész történet befejezését illetően.

  • Ez nemcsak Tijana esete volt, ez minden szerbiai gyermek esete. Mivel az eset igen nagy médiafigyelmet kapott, így nem volt mindegy, hogy mi less a bírósági tárgyalás végkimenetele. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben erre az esetre fognak hivatkozni a bírók és a jogászok is, és pont ezért fontos, hogy döntésével az állam a mai napon a gyermekek oldalára állt, és megmutatta, hogy mennyire fontos neki a fiatalok biztonsága.
  • Kezdettől fogva mondtam, hogy bízok az államban, és az igazságszolgáltatásban. Attól függetlenül, hogy sosem lesz megoldva ez az igazságtalanság, még ha halálbüntetést, életfogytiglanig tartó szabadságvesztést vagy bármilyen büntetést is rónánk ki, Szerbia és a bíróság ezzel a lépésével megmutta, hogy a gyermekek, az ártatlanok, és a polgárok oldalán áll – nyilatkozta Igor Jurić, aki élőben közvetített Szabadkáról.
  • Az állam mégegy esetben kulcsszerepet játszhat, amennyiben elősegíti a Rendőrségi törvény megváltoztatására vonatkozó javaslat elfogadását, az az „Tijana törvénye“ elfogadását.
  • Apellálok minden állami szervre, hogy ez egy olyan dolog, ami több, mint fontos a lakosság számára. Tijana esetében a legfontosabb pillanatokban a rendőrség nem úgy reagált, ahogy kellet volna. Én nem vagyok egy kétségbeesett apa, aki a történtek miatt mindent erővel akar megváltoztatni, én csak azt szeretném, hogy ez többé sose forduljon elő. Őszintén hiszem, és remélem, hogy ez az eset nem fog megismétlődni. Ez nem egy olyan törvény, amit én akarok, ez mindannyiunk, és a gyermekeink érdekében írt törvény – nyilatkozta Jurić.

Katarina Ivanović, az Asztra szervezet képviselője, aki a 2012-es évtől kezdve vezeti az eltűnt gyermekek számát Európában, emlékeztette a nyilvánosságot arra, hogy hogyan kell helyesen reagálni, amennyiben egy személy eltűnésére gyanakszunk.

  • Amennyiben nyilvánvalóvá válik egy gyermek eltűnése, nagyon fontos, hogy a szülők és hozzátartozók nagyon gyorsan reagáljanak, és értesítsék elsősorban a rendőrséget. A rendőrség kezdi el a nyomozást, mi ezzel nem foglalkozunk, de jelen vagyunk közvetítőként a szülők és a rendőrség közt. Értesítjük a nyilvánosságot addig a pontig, ameddig nem akadályozzuk a nyomozást, és amíg nem sodorjuk bajba az eltűntet – mondta Ivanović, és kiemelte, hogy az eltűnést követő első órák kulcsfontosságúak a keresés sikeres végkimenetelét illetően.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!