Igor Jurić: Država i pravosuđe presudom pokazali da su na strani dece i žrtava

Nakon što je u prepodnevnim satima Viši sud u Subotici izrekao prvostepenu presudu kojom je ubica Dragan Đurić osuđen maksimalnom kaznom od 40 godina za ubistvo Tijane Jurić, u vestima Televizije b92 sinoć su govorili Tijanin otac, Igor Jurić i Katarina Ivanović iz organizacije „Astra“.

Jurić je u svojoj izjavi naveo da se juče obistinilo ono što je očekivao i da je bilo vrlo važno kako će slučaj biti završen.

– Ovo nije bio samo Tijanin slučaj, ovo je slučaj svakog deteta u Srbiji i baš zbog medijske pažnje koju je Tijana dobila tokom potrage i svih prethodnih dana, vrlo je bilo bitno kako će se sve završiti. Siguran sam da će se na ovaj slučaj ubuduće pozivati i sudije i pravnici i zbog toga je današnjim potezom država pokazala koliko želi da zaštiti svoju decu.

Od početka sam govorio da verujem u državu i pravosuđe, i bez obzira što pravda nikad neće biti zadovoljena, da li je u pitanju smrtna kazna, doživotna ili bilo koja druga, Srbija i pravoduđe su ovim potezom pokazali da su na strani dece, nedužnih i samih građana – ispričao je Igor Jurić koji se u studio uključio direktno iz Subotice.

Država bi još jednom mogla da odigra ključnu ulogu ukoliko bi predlog izmena Zakona o policiji nazvan „Tijanin zakon“ u najbržem mogućem roku bio usvojen.

– Apelujem na sve organe u državi da je to stvar koja je više nego potrebna. U tim ključnim momenta po Tijanu policija nije reagovala onako kako je trebala da reaguje. Ja nisam otac koji je očajan i čovek koji želi nešto na silu da menja zbog svega što se desilo, ja samo želim da se to više nikad ne dogodi. Iskreno se nadam i verujem da se to više neće ponoviti. To nije zakon koji ja želim, to je zakon svih nas i sve naše dece, rekao je Jurić.

igor-juric-vesti-b92

Katarina Ivanović iz organizacije „Astra“ koja od 2012. godine vodi Evropski broj za nestalu decu, podsetila je na pravilno reagovanje roditelja i okoline u slučaju nestanka dece.

– Kada dođe do nestanka deteta veoma je bitno da roditelji reaguju jako brzo i prvo što trebaju da urade jeste da pozovu policiju. Policija je ta koja počinje istragu, mi se time ne bavimo, ali smo tu da komuniciramo između roditelja i policije, da obaveštavamo javnost do te mere koja neće ugroziti istragu i neće narušiti bezbednost nestalog deteta, rekla je Ivanovićeva istakavši da su prvi sati nakon nestanka krucijalni za bezbedno pronalaženje deteta.

Bojana Latinović

Foto: PrtSc b92

Snimak gostovanja u vestima Televizije b92 pogledajte OVDE

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!