Igor Jurić: Istine i zablude o Amber Alert sistemu

,,Poslednjih dana smo svedoci brojnih medijskih pokušaja da se naša inicijativa za uvođenje sistema brzog obaveštavanja javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece obesmisli i  diskredituje.

U medijima se skoro svakodnevno pojavljuju određeni ljudi koji iz njima znanih ( očigledno interesnih pobuda ) javnosti serviraju laži o sistemu koji treba da zaživi u Srbiji, pokušavajući na taj način da umanje važnost postojanja jednog ovakvog sistema u pravno uređenoj državi.

Ovim putem ispred Fondacije Tijana Jurić, želim da po ko zna koji put pojasnim šta ovaj sistem znači, kako će funkcionisati, da neće biti ni u kakvoj vezi sa bilo kojim stranim sistemom, i da će funkcionisati potpuno nezavisno u odnosu na bilo koji sličan sistem u svetu.

  • Sistem AmberAlert je dobio naziv po nestaloj devojčici koja je nestala na putu od kuće do škole, koja je pronađena mrtva, a ubica nije uhvaćen. Čitav svet ovaj sistem prepoznaje upravo pod tim imenom, ali to ne znači da će se on i u Srbiji tako zvati. O tome smo govorili na radnoj grupi u MUP i Ministarstvu pravde. Ime neka bude odluka države, ali dok se to ne desi, nismo želeli dodatno da zbunjujemo ljude nekim novim imenom.
  • Nikakva strana „firma“ niti organizacija neće biti deo našeg sistema. Svaki sistem radi u svojim zemljama potpuno nezavisno, i upravo smo zbog toga dovodili predstavnike policija i organizacija koji učestvuju u sistemu iz drugih zemalja ( Belgija, Poljska, Grčka, Rumunija, Malta…) i nijedna zemlja osim međusobne saradnje na međunarodnom nivou nema pristup bilo kakvim podacima drugoj zemlji.
  • Fondacija Tijana Jurić nije nikada imala saradnju sa bilo kojom organizacijom iz SAD koja ima bilo kakve veze sa vođenjem sistema AmberAlert. Pozivali smo određene organizacije da budu gosti na našim konferencijama i da govore o iskustvu iz zemlje gde je nastao ovaj sistem, ali se na žalost nisu odazvali pozivu.
  • Softver ne dolazi iz Amerike. Mi smo razgovarali sa predstavnicima grčke organizacije „Homagelo“ koji su sofver svojoj zemlji obezbedili iz sredstava EU, i koji su naveli da bi ga mogli potpuno besplatno ustupiti i našoj zemlji, ali ako naša država smatra da može uraditi bolji sistem, mi ćemo se kao organizacija bez pogovora složiti sa tim.

Fondacija Tijana Jurić je svoje delovanje, rad i ime koje nosi, posvetila jednom jedinom cilju, a to je da svako dete u ovoj zemlji bude bezbedno i sigurno.

Onako kako smo radili do sada, radićemo i od sada. Koliko god nas napadali, koliko god pokušavali da nas uprljaju i diskredituju, naša misija je iskrena i čista koliko i život jedne nastradale petnaestogodišnje devojčice, jedne Tijane.“

Igor Jurić

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!