Igor Jurić: Zalagaćemo se za izmenu Krivičnog zakonika

Mediji u regionu preneli su protekle sedmice važnu vest o ulasku Fondacije „Tijana Jurić“ u sistem „AMBER Alert Evropa“ koja se bavi potragom za nestalom decom na teritoriji cele Evrope.

Ovo članstvo otvara nove mogućnosti i predstavlja samo početak jednog velikog procesa čiji će krajnji cilj biti podizanje nivoa bezbednosti u državi. Fondacija koja nosi Tijanino ime, iako postoji tek nekoliko meseci, realizovala je značajne projekte, od „Tijaninog zakona“ kojim su menjane regulative, preko brojnih edukacija, do posebnog Festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“ koji glasovima talentovane dece, ali i ostvarenih umetnika, šalje snažnu poruku protiv nasilja. U razgovoru sa Igorom Jurićem po prvi put otkrivamo neke od brojnih planova rada Fondacije u budućnosti i detalje drugog muzičkog festivala.

igor-juricNajsvežija vest jeste ulazak Fondacije „Tijana Jurić“ sa organizacijom „AMBER Alert Evropa“. Šta ta saradnja u ovom momentu znači i da li u budućnosti možemo očekivati da se unapredi?

Igor Jurić: Za Fondaciju je to jedna velika stvar koja nas može činiti ponosnim, jer smo bukvalno rečeno na početku svog delovanja, a već smo ušli u jedan ozbiljan evropski sistem. Mi smo ih kontaktirali, dali im do znanja sve ono što smo do sada uradili i izneli planove, šta želimo da radimo u budućnosti. Oni su to prepoznali i na našu radost potpisali smo memorandum o saradnji. Sada počinje zajednička borba da jedan takav vrhunski sistem obaveštavanja javnosti u slučaju otmica, zaživi i kod nas. Danas je to na samom početku i velika je stvar što je ulaskom Fondacije „Tijana Jurić“ i Srbija postala na neki način deo te organizacije. Ali, do konačnog cilja treba uložiti još mnogo truda i rada i nećemo stati dok se to i ne realizuje.

Posle „AMBER alert Evropa“, da li postoji još neka organizacija čije bi članstvo bilo dobro za Fondaciju „Tijana Jurić“?

Igor Jurić: Iskreno, tražićemo pomoć svih organizacija koje imaju iskustva i rezultate u onome što mi želimo da radimo, a to je polje bezbednosti. Jedna od njih je naša „Astra“ sa kojom želimo da nastavimo divnu i korektnu saradnju, a druga je „Child Focus“ iz Belgije. To je organizacija čiji je rad na takvom nivou koji mi teško možemo dostići, ali koliko god to nerealno zvučalo, smatram da i mi možemo biti jako dobri u onome što radimo, uz prave ljude i kvalitetan rad.

Prošlo je manje od mesec dana od usvajanja „Tijaninog zakona“, na sreću nije bilo situacije primene usvojenih izmena, međutim, da li je ovaj deo završen ili je potrebno uskladiti još neke regulative?

Igor Jurić: Nadam se da za primenu tog zakona ni neće biti potrebe, bio bih najsrećniji čovek na svetu da je tako. Nažalost, svi smo svesni da će zatrebati, pre ili kasnije. Ono što je neophodno, zbog samog „TIJANA alert“ sistema, jeste promena Krivičnog zakonika bar kada su deca u pitanju. Običnim rečima rečeno, kada nestane dete i desi se slučaj kakav je bio Tijanin, prvo policija dolazi na lice mesta. Da bi mogla da reaguje i recimo locira telefon – mora pozvati tužioca. Tužilac tada poziva sudiju i tek kada on zaključi da je situacija zaista kritična, taj isti sudija treba da izda pismeno naređenje da to policija i uradi. Naređenje ide u ruke tužioca koji to predaje policiji. Prema američkim statistikama, 76 odsto slučajeva se završilo tragično, ako nisu bili rešeni u prva tri sata od otmice. Upravo kako je bilo sa Tijanom. Procedura je kod nas isuviše komplikovana i slučajevima otmice i ugrožene bezbednosti, policija mora imati veća ovlašćenja. Pisaćemo Ministarstvu pravde, Povereniku za informacije od javnog značaja, Rodoljubu Šabiću, svima kojima je potrebno, samo da se sistem uvede u Srbiji.

Fondacija „Tijana Jurić“ na jesen pokreće novu sezonu edukacija, saradnje sa organizacijama koje inače u svom radu doprinose povećanju bezbednosti, šta se već sada od toga može najaviti?

Igor Jurić: Od septembra počinje zaista ozbiljna i važna godina za našu fondaciju, jer moramo pokazati i dokazati šta želimo i zašto postojimo. Nastavljamo edukacije koje su započete u saradnji sa „Astrom“ i „Target“ centrom iz Novog Sada, a tiču se trgovine ljudima i bezbednog korišćenja interneta i širićemo delovanje na Srbiju i nadam se na region. Želja nam je da na neki način uđemo u Makedoniju i Hrvatsku sa ovim i sličnim projektima. Kurs samoodbrane takođe nećemo zapostaviti, a imaćemo i neke nove projekte o kojima je još rano govoriti. Radionice počinju u Subotici, u Tijaninoj školi „Ivan Goran Kovačić“ gde sam već obavio razgovor sa direktorom škole i preostalo je da utvrdimo datum početka. Uspostavljen je i dogovor sa gradonačelnikom Subotice i uskoro ćemo potpisati memorandum o saradnji i imati punu podršku naše „baze“, Tijaninog grada – Subotice. To nam je bilo veoma važno.

Zašto je važno da deca i pre svega roditelji, dođu i učestvuju u takvim edukativnim tribinama i radionicama koje će biti organizovane u više gradova?

Igor Jurić: Iskren ću biti ako kažem da mi odrasli nismo svesni kakve opasnosti prete našoj deci. Tek kada sam intenzivno pratio radionice koje smo radili zajedno sa MUP-om, „Astrom“, Centrom „Target“, shvatio sam koliko u stvari ne znam. I od srca preporučujem svim roditeljima da dođu kada budemo gosti njihovog grada. Termine o održavanju svih radionica blagovremeno ćemo objavljivati na Tijaninom sajtu.

Nakon prvog festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“ održanog u junu, već se sada radi na pripremama drugog festivala. Da li će biti nekih značajnijih izmena?

Igor Jurić: Najveća i već najavljena izmena jeste mesto održavanja festivala. To će biti Bajmok, a datum održavanja je 18. jun 2016. godine. I o tome smo razgovarali sa gradonačelnikom Subotice i imaćemo podršku grada upravo zbog sjajno organizovanog premijernog festivala. Sada ću prvi put javno izneti i imena umetnika koji će učestvovati na drugom festivalu, pored dece takmičara u etno pevanju, to su naš proslavljeni glumac, Predrag Miki Manojlović, naša trenutno najpoznatija pevačica etno pesama, Danica Krstić i sa velikim zadovoljstvom moram istaći da smo dogovorili dolazak Tijane Bogićević iz Amerike koja je zaista mnogo povezana sa Tijanom i našom porodicom. Specijalni gost festivala biće Aleksa Jelić i uz ovu ekipu talentovanih umetnika mogu reći da ćemo opravdati slogan „kulturom protiv nasilja“ koji je nosio i prvi festival. Moram da naglasim da ovo jeste festival etno pesme, ali pre svega želimo da promovišemo kulturu i zbog toga je vrlo važno i prisustvo umetnika iz drugih oblasti.

Bojana Latinović

Foto: nedeljnik.co.rs

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu