Ispovest jedne od devojaka sa spornog kastinga u Zrenjaninu: „Nisam znala da je reč o prevari“

Kada se prijavila na poziv koji je pod nazivom „Predstavi lepotu Zrenjanina“ kružio društvenim mrežama, Zrenjaninka O. V. (24) nije mogla ni da nasluti da bi najavljeni „kasting“ mogao da je dovede u potencijalnu opasnost.

Otišla je na zakazanu lokaciju, fotografisala se, a onda je, nekoliko sati nakon toga, čula da je reč o navodnoj prevari, da se događaj neslavno završio i da se po njenom odlasku pojavila i policija. Već sutradan, zahvaljujući medijima, za ovu priču saznala je celokupna javnost u Srbiji.

kasting-zrenjanin-prevara

Već u prvoj rečenici svoje ispovesti, O.V. kaže da nije mogla ni da nagovesti da je reč zapravo o „kastingu“, ali ne za modeling, već za sajt za upoznavanje.

– U jednom kafiću sam čula da se organizuje kasting, i da će se deliti vaučeri od 2.000 dinara. Pomislila sam da stvarno žele da promovišu Zrenjanin, mada nisam devojka koja se uopšte bavi modelingom, kaže O. V.

U lokalu u kojem je organizovan kasting, atmosfera je, kaže, bila prijatna i vesela.

– Popila sam kafu i onda otišla da me našminkaju, žurila sam u smenu na svom poslu. U međuvremenu je neki momak na papiru zapisao moje ime i prezime, a zatim sam otišla da se fotografišem. Rečeno mi je da je fotograf Rus, da ne razume srpski zbog čega smo se sporazumevali na engleskom. Kada sam se vratila, dobila sam papir na kojem je bilo ispisano šta sve treba da kažem dok me devojka, koja je pričala srpski, snima telefonom. Od mene se očekivalo da kažem ko sam, odakle dolazim, koliko imam godina i to da se prijavljujem za kasting „Anastasia date“, za agenciju koja u svom nazivu koristi i reč „Vojvodina“. Takođe sam trebala da, dok ona snima, kažem i ko je direktor, imenom i prezimenom, priseća se O.V.

Na pitanje da li su istinite glasine da su organizatori „kastinga“ svim devojkama tražili lične karte, naša sagovornica kaže:

– Istina je, tražili su ličnu kartu. Ne znam šta je jedan od momaka uradio sa njom, kao ni koje je podatke uzeo. A vaučer od 2.000 dinara… Pa, pre početka fotografisanja mi je rečeno da ćemo se čuti za par dana, da preuzmemo fotografije i vaučer.

Kaže i da je čula da je kasnije u lokal došla policija, ali da je to bio posle njenog odlaska.

– Navodno je jedna od devojaka na pomen naziva „Anastasia date“ posumnjala o čemu se radi, otišla je na internet da proveri, i tada je nastao haos. Sve je to bilo kada sam već otišla, priča nam O.V. kriveći pomalo sebe što je poverovala priči o navodnoj promociji grada, ne pomislivši nijednom da bi njena i dobra volja ostalih devojaka mogla biti zloupotrebljena.

-Nemam čega da se plašim. Zvala bih policiju odmah, nisam odmah znala o čemu se radi. Ljuta sam na sebe što sam nasela na tako nešto. Trebala sam da obratim pažnju. Zato sam i pristala da javno ispričam šta je bilo, da ukažem devojkama da bih ni u kom slučaju ne pristaju na tako nešto, ma koliko god primamljivo zvučalo. Da svoje podatke ne daju nikome ko im je nepoznat, jer nekad ne mogu biti ni svesne, gde oni mogu da završe, poručila je O. V.

FONDACIJA TIJANA JURIĆ PRVA UKAZALA NA POTENCIJALNU OBMANU

-Dan nakon „kastinga“ organizovanog u Zrenjaninu, naša Fondacija je reagovala sa željom da se za ovaj događaj sazna kako bi nadležni reagovali i kako bismo upozorili mlade devojke da se klone ovakvih sumnjivih poziva. Apelujem i na roditelje da prate šta se dešava, kakvi su izazovi pred njihovom decom, da razgovaraju sa njima i pitaju ih svaki put kada žele da se odazovu na neki poziv, oglas, da se dobro raspitaju o čemu se radi, ko to organizuje. Informacije koje deluju sumnjivo treba proveravati iz više izvora, ne treba olako verovati svemu što se pojavi na društvenim mrežama, ma koliko to bilo primamljivo. Fondacija Tijana Jurić pomno prati svaki slučaj zloupotreba, i u okviru svog osnovnog cilja, dužna je da ukaže na opasnosti koje mogu ugroziti decu i mlade. Posebno apelujemo na mlade, da dobro provere šta im se nudi, ko su osobe koje im nude saradnju, kao i to kome daju svoje podatke, kaže osnivač Fondacije, Igor Jurić.

Nakon što se pojavila vest o zrenjaninskom kastingu, bilo je naznaka da je isti događaj pre tog, održan i u Subotici, a posle toga u Novom Sadu.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!