Fondacija Tijana Jurić predstavila javnosti Registar nestalih lica Srbije

Fondacija Tijana Jurić predstavila je danas javnosti Registar nestalih lica Srbije, jedinstvenu bazu za prikupljanje podataka i fotografija svih odraslih nestalih lica, i zasebno nestale dece, sa ciljem njihove vidljivosti i uključivanja javnosti u njihovu potragu.

O Registru koji će biti pokrenut još u toku ovog meseca u vidu web stranice na adresi www.nestalisrbija.rs, danas su govorili Njena ekselencija Julia Feeney, ambasadorka Australije u Srbiji, osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, otac nestale devojčice Barbare Vitez, Endre Vitez, i urednik stranice – Registra, Bojana Latinović.

IMG_2739

– Pokretanjem jedinstvenog Registra, Fondacija Tijana Jurić ostvaruje jedan od primarnih strateških ciljeva usmerenih na poboljšanje potrage za nestalim licima. Nakon usvajanja „Tijaninog zakona“ koji je potragu za nestalom decom i maloletnim licima učinio efikasnijom, logično je bilo da nastavimo sa traženjem novih mogućnosti i mehanizama koji će dodatno poboljšati potragu za nestalima u Srbiji. Od 2015. godine do danas beležimo desetine slučajeva nestale dece koja su nam bila prijavljena, a koja su, brzim alarmiranjem javnosti, ubrzo nakon toga pronađena i vraćena svojim porodicama. Upravo ti slučajevi potkrepili su naš stav da će uključivanje šire javnosti u potragu kroz osnivanje jedinstvenog Registra, znatno doprineti bržoj i efikasnijoj potrazi za nestalim licima, pre svega decom, rekao je Igor Jurić.

On je dodao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upoznato sa pokretanjem Registra, te da očekuje njihovo uključivanje i zajedničku saradnju kao i u svim prethodnim projektima koji su se ticali bezbednosti dece.

– Cilj pokretanja Registra jeste vidljivost velikog broja nestalih lica čiji podaci i fotogafije, mimo policijske evidencije, u većini slučajeva javnosti nisu dostupne. Pokretanjem registra, Fondacija ujedno podiže svest javnosti o nestancima lica kao svakodnevnoj pojavi, istakla je Bojana Latinović.

Prilikom izrade srpskog Registra nestalih lica, sagledavani su modeli registara zemalja u okruženju, ali i evropskih država. Ipak, kao primer dobre prakse u velikoj meri pokazao se Nacionalni registar nestalih osoba Australije, zbog čega je osnivanje Registra nestalih lica Srbije svesrdno podržala Ambasada Australije u Srbiji.

-Drago nam je što su u Registar nestalih lica Srbije uneti primeri dobre prakse iz Australije. Osim toga, nadam se da će Registar biti na usluzi svim građanima Srbije i da će doprineti efikasnijoj potrazi i pronalaženju nestalih osoba. Želela bih da ovom prilikom pohvalim rad Fondacije Tijana Jurić. Sigurnost i bezbednost dece jesu prioritet, i svi mi – roditelji, nastavnici, policija, vlada – svaki član društva, imamo svoju ulogu u njihovom stvaranju, istakla je ambasadorka Australije Julia Fenney.

IMG_2740

Barbara Vitez, devojčica iz Sente koja je nestala 25. novembra pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, prva je nestala osoba koja je uneta u Registar nestalih lica Srbije, uz dozvolu njene porodice. Njen otac, Endre Vitez, podržao je danas javno osnivanje ovog Registra i napore Fondacije Tijana Jurić da poboljša zakonske uslove i uvede nove mehanizme u potragu za nestalom decom.

IMG_2738

Nakon puštanja Registra u rad, građani Srbije imaće priliku da na web stranici www.nestalisrbija.rs ostave podatke o nestalom licu, ukoliko istim raspolažu, i time daju doprinos boljoj i efikasnijoj potrazi.

logo-nestali

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu