Ispovest žrtve

,,Ja sam žrtva dr Š. T.

1999. godine na leto sam prvi put sa starijom sestrom posetila njegovu ordinaciju u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu. Trebalo je da zakažem lasersku operaciju ukljanjanja papiloma sa prstiju na rukama. Imala sam 16 godina i nepunih mesec dana pre toga sam izbegla sa porodicom s Kosova.

Sećam se da je moja sestra bila ispred prostorije u kojoj sam ja bila sama sa doktorom. On mi je pregledao prste na rukama i postavljao uobičajena pitanja istorije bolesti kada sam mu, između ostalog, rekla da sam nekoliko godina ranije operisala tumor dojke. Tada je zatražio da podignem majicu kako bi izvršio pregled dojki, što sam ja i učinila.

Način na koji mi je doktor dodirivao grudi me je paralizovao. Bila sam svesna šta se dešava, ali nisam imala hrabrosti da se oduprem. Dok mi je dodirivao grudi na jako neprijatan način, komentarisao je da su izuzetno čvrste i lepe i da je kao neko ko radi estetsku hirurgiju fasciniran njima. Rekao je i da bi trebalo da razmislim o modelingu u inostranstvu.

Predložio je da mi fotografiše grudi kako bi fotografije koristio kao model za pacijentkinje koje rade estetsku operaciju grudi. Sećam se da su mi misli prolazile kroz glavu velikom brzinom. U sebi sam razmišljala kako da se izvučem, kako najbolje da odreagujem, ali sam nažalost samo poslušno sedela držeći majicu podignutom dok me je on dodirivao.

Ne sećam se da li sam mu na kraju dozvolila da mi fotografiše grudi, sećam se da mi je pokazivao katalog ženskih grudi kako bi me ubedio da pristanem. Nakon 10 do 15 minuta, doktor mi je zakazao operaciju za naredni dan. Sećam se da sam izašla iz ordinacije osećajući se prljavo, posramljeno i bezvredno; taj osećaj prljavosti i bezvrednosti osećam i sada dok ovo pišem.

Kasnije tog dana sam insistirala da na operaciju sutradan odem sa svojim ocem i tako je i bilo. Po ponašanju doktora sam videla da mu nije bilo prijatno kada me video sa ocem. Međutim, ponašao se profesionalno.

Često sam razmišljala o tome što se dogodilo u toj ordinaciji, iza zatvorenih vrata, ali nisam pričala o tome. Godine su prolazile i ja sam sve manje pažnje pridavala ovom događaju. Setila bih se uglavnom kada bih pročitala u medijima o nekom sličnom slučaju. Nikada posle nisam čula ništa o doktoru, sve do juče kada sam pročitala ispovest žene u novinama koja je imala skoro identično iskustvo.

Čitajući njenu ispovest i ja sam se kao i ona sklupčala na kauču boreći sa sa emocijama koje je ta trauma ostavila na mene. Odlučila sam da podelim svoje iskustvo sa vama zato što više ne želim da ćutim. Imam obavezu prema svim devojčicama koje je taj predator seksualno uznemiravao i zlostavljao.

Sada sa 37 godina ja znam da to nije moja sramota i krivica, ali mnoge žrtve, naročito one koje su još uvek deca to ne znaju. Nadam se da će se javiti što više žena koje je ovaj doktor maltretirao i da će progovoriti o svojim iskustvima. Naš zajednički glas je jedini način da se ovaj pedofil zaustavi.’’

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!