Kako pomoći detetu da odabere karijeru?

Upisivanje prave škole i odabir karijere može biti zastrašujuća i stresna odluka, kako za dete, tako i za roditelje, pogotovo danas kada mnoga zanimanja od pre samo par godina više nisu aktuelna, a nova niču tolikom brzinom da ne stižemo da idemo u korak sa njima.

Važno je da budete dobar savetnik detetu pri odabiru karijere. Niko njegova interesovanja i afinitete ne poznaje bolje od roditelja/staratelja, i stoga će vaš savet pri ovom važnom koraku igrati jednu od ključnih uloga.

Konstantni napredak čitave planete iznedrio je mnoga nova zanimanja koja se mogu uklopiti u ono što vaše dete već voli da radi. Menadžer upravljanja podacima, stručnjak za eko-marketing, inženjer održivih vozila ili stručnjak za veštačku inteligenciju – sve ovo su mogućnosti koje samo čekaju da budu istražene.

Knjiga 101 zanimanje budućnosti nudi detaljne opise više od 100 novih zanimanja, koja imaju za cilj da reše novonastalu problematiku koju nosi stalan i brz napredak. Knjiga je podeljena u šest oblasti među kojima će se vaše dete sigurno pronaći.

Evo nekoliko oblasti koje pokriva knjiga, a koje vam mogu biti od koristi pri pomaganju detetu da odabere svoje buduće zvanje:

Nove tehnologije

Zaronite u svet veštačke inteligencije, sajber bezbednosti i etičkog hakovanja. Ovo poglavlje nudi sve što treba da saznate o tehničkim inovacijama koje oblikuju naš svet.

Životna sredina i održivost

Ako vaše dete brine budućnost naše planete, ovo je prava oblast. Upoznajte se sa ulogom ekologa, energetskih stručnjaka i održivih urbanista.

Zdravlje i blagostanje

Istražite prednosti zdravstvenog tima budućnosti. Otkrijte nove oblasti kao što su genomika i dizajn proteza i pomagala.

Pravo i finansije

U ovom poglavlju se nalaze sve informacije o budućim pravnicima, investicionim analitičarima i stručnjacima za elektronsku/internet kupovinu.

Međuljudski odnosi

Ovo je oblast za one koji žele da grade mostove između ljudi: Dizajner korisničkog iskustva, menadžer za upravljanje podacima ili onlajn profesor/nastavnik.

Umetnost i kreativnost

Ako je vaše dete kreativno i naklonjeno stvaralaštvu, možda će ga zainteresovati zanimanja poput menadžera društvenih mreža, ličnog brend menadžera ili 3D dizajnera nakita.

blank

Za svako od ovih zanimanja, knjiga nudi detaljan pregled. Imaćete priliku da sa detetom otkrijete šta tačno svaki posao podrazumeva, kakva je situacija u svetu u vezi s tim zanimanjem, sektor u kom će biti najveća potražnja, i kompetencije koje će biti ključne za uspeh.

Ali to nije sve! Pored ovih korisnih informacija, knjiga takođe nudi preporuke za odgovarajuće studije i kurseve koje vaše dete može upisati da bi uspešno razvijalo svoju karijeru.

Ova knjiga neće pomoći samo deci (i odraslima) koji znaju šta ih interesuje i u kom pravcu žele da idu, već će biti od koristi i onima koji još uvek nisu otkrili svoj “poziv” i potrebna im je dodatna pomoć.

101 zanimanje budućnosti” govori o sadašnjosti kako bi vam pomogla da zamislite budućnost, da sagledate trenutnu situaciju, da pokušate da shvatite kuda ide ovaj svet i da adekvatno pomognete svom detetu da pronađe svoje mesto u njemu.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu