Hitan zahtev da se „očisti internet“: Svake sekunde se podele dve fotografije zlostavljanja dece

19. septembra su se u Briselu okupili mladi, organizacije za prava dece i drugi zagovornici za dečija prava iz cele EU i organizovali miran protest sa zahtevom liderima EU da ‘očiste internet’ od seksualnih predatora i zaštite našu decu na mreži.

U odvažnom potezu da privuku pažnju donosilaca odluka u EU,  izašli su na ulice kako bi podržali predloženu EU regulativu za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja dece.

Noseći „Child Safety ON“ parole u hazmat odelima, aktivisti su istakli opasnosti koje internet predstavlja za decu i pozvali lidere EU da iskoriste svoju političku moć i uticaj u cilju usvajanja ove zakonodavne inicijative kojom bi zaštitili decu od seksualnog zlostavljanja na internetu.

Statistika pokazuje zastrašujući porast upotrebe interneta od strane predatora za vrbovanje dece i deljenje materijala na kom je prikazano seksualno zlostavljanje dece, pri čemu su sve češće žrtve deca između 2 i 6 godina.

Jedan od aktivista, Taveres Ferreira,  izjavio je: „Svake sekunde se na internetu podele najmanje dve fotografije ili video zapisa na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje dece. To je više od 52.000 fotografija ili video zapisa tokom jednog radnog dana, od čega se više od 60% postavlja na servere u Evropi. Iza svake od ovih fotografija se nalazi neko ko mora da živi sa traumom zbog zlostavljanja, traumom usled kršenja privatnosti i sramotom zbog širenja njegovih eksplicitnih fotografija na internetu. Moramo preduzeti sve potrebne akcije kako bismo očistili internet od kriminalaca koji ga koriste da povrede našu decu.”

U 2022. godini, 40% web stranica na kojima se nalazio materijal na kom je prikazano seksualno zlostavljanje dece, prikazivalo je decu mlađu od 10 godina, prema podacima Internet Watch Foundation (IWF). Ovo je problem u kom je EU ključni akter, jer se 60% prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja dece odnosi na neku od  država članica EU.

78% građana EU podržava uvođenje dugoročne zakonodavne regulative koja će štititi decu na internetu.

Portparolka organizacije Brave, Mié Kohiyama, koja je i sama žrtva zlostavljanja, izjavila je: „Ne znam da li ću ikada potpuno izlečiti traumu zbog silovanja koje sam pretrpela kao petogodišnjakinja. Ne mogu da zamislim horor da moje zlostavljanje bude dostupno predatorima i kriminalcima putem interneta, radi pregledanja i profita.  To je sudbina hiljade dece koja su doživela zlostavljanje. Glavni zahtev žrtava je da se materijal na kom su prikazane ukloni sa interneta, što jednostavno ne može da se uradi bez alata za otkrivanje. Žrtve online seksualnog zlostavljanja ne trpe samo ‘fizičko’ zlostavljanje, već nastavljaju da pate svaki put kada se materijal o seksualnom zlostavljanju dece distribuira ili pregleda. Zato koristim svoj glas da branim ove mališane, da sprečim da više dece pati od strane zlostavljača koji koriste tehnologiju da šire svoje zločine. Molimo lidere EU danas – molimo vas da zaštitite decu i poštujete žrtve zlostavljanja. Molimo vas da usvojite ovu regulativu.“

Predložena EU zakonodavna inicijativa bi obavezala pružaoce onlajn usluga da spreče, detektuju, prijave i uklone sve materijale na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje dece na internetu. Regulativa takođe predviđa osnivanje  Centra EU za prevenciju i suzbijanje seksualnog zlostavljanja dece, gde bi profesionalci iz oblasti zaštite dece i prava deteta, IT stručnjaci, nadležni organi i svi ostali relevantni akteri sarađivali, kako bi se udruženo borili protiv ove vrste kriminala.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!