Kampanja povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta

Novi Sad, 09.02.2021.Dan sigurnijeg interneta, koji se održava 9. februara, je međunarodno prihvaćen datum koji ima za cilj da promoviše pametno korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija i alata. – Igor Jurić (Fondacija Tijana Jurić) i Milica Begenišić (Telenor Fondacija)

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji od strane zvaničnih koordinatora Centra za sigurniji internet (UKSIC) saznajemo da se deca u poslednjih godinu dana susreću sa velikom količinom obanjujućeg sadržaja poput lažnih vesti, preterano obrađenih fotografija, lažnih nagradnih igri, skrivenih sponzorisanih oglasa, priča iz neproverenih izvora i igrica koje su
napravljene tako da neiskusnima uzmu novac.


Izveštaj je pokazao još neke interesantne i zabrinjavajuće podatke:
• 77% anketirane dece i mladih, uzrasta od 8 do 17 godina, smatra da boravak na
Internetu igra bitniju ulogu u životu, nego ikada pre.
• 73% anketiranih mladih smatra da im je korišćenje interneta pomoglo da lakše prebrode
pandemiju.
• više od pola anketiranih (51%) mladih susreće sa mnogo više obmanjujućeg sadržaja na
mreži nego prethodne godine.
• 62% mladih dobijalo zahteve za prijateljstvo od ljudi koje ne poznaju.
• 35% dece je prepoznalo da uticajne osobe, blogeri, influenseri i poznate ličnosti dele sadržaj poput lažnih vesti na svojim profilima.
Većina mladih shvata da su odgovorni za svoje postupke kada su na mreži. Kod njih postoji svest
o tome da je bitno da se štetan sadržaj prijavi, ali priznaju da je verovatnije da će obmanjujuć
sadržaj pre blokirati (21%) nego prijaviti (16%).
• 53% ispitanih mladih veruje da je njihova odgovornost da obrazuju porodicu i prijatelje
o obanjujućem sadržaju, i da ih edukuju o njegovoj štetnosti.
• 61% dece je pokazalo želju da se upozna sa tehnikama koje bi im pomogle da identifikuju
obmanjujući sadržaj na mreži.


Fondacija Tijana Jurić
već šest godina posvećeno radi na unapređenju bezbednosti dece na internetu, a u protekloj godini u tome je imala značajnu pomoć i podršku Telenor fondacije. Projektom “Bezbednost i odgovornost” koji je Fondacija Tijana Jurić uspešno realizovala uz
podršku Telenor Fondacije, putem edukativnih radionica „Tijana klik“, blizu 2.000 učenika osnovnih i srednjih škola širom Srbije edukovano je da prepozna opasnosti i rizike koji vrebaju na internetu i da reaguje u slučaju ugrožene bezbednosti na internetu.


Imajući u vidu značaj i ulogu odraslih osoba od poverenja u prevenciji internet nasilja, trgovine ljudima, pedofilije i drugih opasnosti koje prete deci u virtuelnom okruženju, putem tribina „Ukradena bezbednost“ o ovim temama je informisano i edukovano preko 1.000 roditelja i staratelja dece osnovnoškolskog uzrasta širom Srbije.

Tema bezbednosti dece na internetu bila je i deo Stručne konferencije o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2020“, koju je Fondacija Tijana Jurić sprovela uz podršku Telenor fondacije, a na kojoj je učestvovalo oko 500 stručnih radnika, vaspitača, nastavnika, socijalnih radnika, školskih pedagoga, psihologa i drugih stručnih lica. Praćenje stručne konferencije omogućili smo i široj javnosti, roditeljima, studentima i drugim zainteresovanima za ove teme, kojih je ukupno bilo oko 2.600.


Onlajn igrica „Bezbednost na internetu“, koja je kao rezultat projekta „Bezbednost i odgovornost“ dostupna na internet stranici Fondacije Tijana Jurić, nastoji da decu na zabavan, ali istovremeno edukativan način pripremi na zamke, rizike i opasnosti koje prete na internetu, kao i da ih savetuje kako da budu sigurniji i bezbrižniji u svojim aktivnostima na
internetu.

U okviru kampanje obeležavanja dana sigurnijeg interneta, Fondacija Tijana Jurić i Telenor fondacija odlučile su da uključe decu i mlade u edukaciju i širenje svesti o bezbednoj upotrebi interneta, upravo upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija i alata. Organizovan je video konkurs, na kojem je učestvovalo 270 učenika osnovnih škola širom Srbije, a koji su na sebi svojstven, zanimljiv, kreativan i poučan način poslali vršnjacima poruku kako da budu bezbedniji na internetu.

Najbolje radove Telenor fondacija je odlučila da nagradi, stoga, dodeljeni su pametni pokloni za:

  1. Stefana Pušičića, učenika 7. razreda OŠ „Momir Pucarević“ iz Akmačića (tablet),
  2. Aleksandra Lazareva, učenika 5. razreda OŠ „Ujedinjene nacije“ iz Beograda (pametni sat),
  3. Bianku Balan i Jovanu Radošević, učenice 8. i 7. razreda OŠ „Sveti Georgije“ iz Uzdina (pametna narukvica)


Svako ima svoju ulogu u stvaranju boljeg onlajn sveta, bilo da je mlada osoba, roditelj ili staratelj, nastavnik ili vaspitač, novinar ili političar, bilo da predstavlja ustanovu, organizaciju ili industriju, stoga, ujedinimo da zajedno internet okruženje učinimo sigurnijim, jer je bezbednost dece odgovornost svih nas!

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu