Kampanja povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta

Fondacija Tijana Jurić postala je zvanični partner Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije u globalnoj kampanji obeležavanja Međunarodnog dana sigurnijeg interneta. Planirane aktivnosti povodom ovog dana obuhvatiće decu i mlade u Srbiji u cilju edukacije o bezbednoj upotrebi interneta kroz interaktivne radionice, panel diskusije kao i edukativni kviz.

Dan sigurnijeg interneta, koji se održava svake godine u februaru, je međunarodno prihvaćen datum koji ima za cilj da promoviše pametno korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija i alata.

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji od strane regulatornog tela za radiodifuziju, telekomunikaciju i poštu Ofkom (Ofcom) – broj korisnika pametnih telefona među decom uzrasta od 4 do 15 godina naglo je porastao. Tokom istraživanja intervjuisano je 3200 dece i rezultati pokazuju da 50% desetogodišnjaka ima svoj telefon i da nedeljno potroši oko 9 sati igrajući igrice.

Zanimljivo je da čak četvrtina ispitanika uopšte ne gleda televiziju ’’uživo’’. Umesto toga 80% dece gleda video na zahtev i koristi pretplatu (video-on-demand) gde imaju priliku da odaberu koji sadržaj žele da konzumiraju.

Kako je broj dece koja koriste internet naglo porastao, neophodno je preduzeti posebne mere kako bi se ne samo deca, nego i roditelji edukovali o bezbednom boravku na vebu.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije organizovaće povodom Dana sigurnijeg interneta panel diskusiju za studente Univerziteta u Beogradu na temu „Zavisnost od interneta“. Osim diskusije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije pripremilo je i posebnu internet kampanju koja ima za cilj da kroz edukativne poruke koje će govoriti neke od deci dobro poznatih i omiljenih ličnosti, približi deci kako da pametnije i sigurnije koriste savremenu tehnologiju.

Fondacija ,,Tijana Jurić’’ tokom cele godine aktivno radi na edukovanju odraslih, dece i mladih u oblasti bezbednosti na internetu. Tokom 2019. održano je 269 radionica od kojih je 166 , ,Tijana klik’’ radionica namenjneih deci osnovnih i srednjih škola.

Takođe održano je i 88 radionica ,,Ukradena bezbednost’’ za roditelje i nastavnike, kao i 15 edukativnih predstava ,,Krivac je tamo negde’’. Ovom prilikom Fondacija je posetila više od 80 mesta širom cele Srbije.
Osim edukacija još jedan od bitnih projekata Fondacije je i sajt Net patrola (www.netpatrola.rs) čiji je cilj zaštita dece na internetu i uklanjanje štetnog sadržaja sa internet mreže.

Povodom Dana sigurnijeg interneta, 11. februara, Fondacija će održati posebnu radionicu namenjenu deci sa invaliditetom uz pomoć organizacije ,,Na pola puta“. Tema će biti zlostavljanje dece na internetu, trgovina ljudima i vršnjačko nasilje sa fokusom na internetu kao sredstvu kojim se trenutno najviše vrše navedeni oblici nasilja nad decom.

Takođe, Fondacija je pripremila poseban kviz za decu osnovnih škola koji će se održati na sajtu www.bezbednostdece.rs 11. februara od 10 do 16 časova gde će osnovci imati priliku da pokažu koliko znaju, nauče nešto novo i osvoje vredne nagrade.

Kampanjom povodom Dana sigurnijeg interneta se afirmiše korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija i alata, ali se naglasak stavlja na pravilnu selekciju sadržaja i bezbednost. Cilj je da se deci i mladima u najranijem dobu usadi svest o korisnosti modernih tehnologija, ali i o bezbednosnim rizicima o kojima treba voditi računa.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu