Zrenjanin prvi podržao inicijativu Fondacije Tijana Jurić za kaznu doživotnog zatvora

Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja i multisektorsku saradnju grada Zrenjanina, na svojoj poslednjoj sednici, održanoj 6. aprila, zauzela je jednistven stav – da se podrži predlog fondacije „Tijana Jurić“, koja se već duže vreme javno zalaže za inicijativu za izmenu Krivičnog zakona kojom bi bilo propisano da se svakom ubici deteta odredi kazna doživotnog zatvora.

O saopštenju koje je potpisala koordinatorka Radne grupe Ljiljana Lazarević, podseća se da je članom 4. Sporazuma o saradnji svih institucija na području grada Zrenjanina u zaštiti žrtava nasilja naveden jedan od najvažnijih ciljeva, a to je da su „institucije, u okviru svojih uloga, nadležnosti i misija, odgovorne da zaustave nasilje i preduzmu mere zaštite“.

„Ono što je podstaklo takvu inicijativu i nateralo javnost na izražavanje stava po ovom pitanju je mogućnost da se počinioci takvih svirepih dela za života mogu naći ponovo na slobodi i eventualno ponoviti isto ili slično delo, što je u svakom slučaju zastrašujuće, pogotovu za porodice koje su doživele užasne gubitke dece na monstruozan način. Teški i svirepi zločini, posebno prema deci, iziskuju posebnu pažnju društva i treba ih na svaki način osuditi i maksimalno sankcionisati. Jedan od mogućih načina je i prilagođavanje sankcionisanja stepenu i načinu izvršenog nasilja, u skladu sa tim i eventualna izmena postojećih propisa u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju i konstatuje da nije reč o kazni koja je nespojiva sa zakonodavstvom Evropske unije.

Fondacija Tijana Jurić pozdravila je podršku Zrenjanina.

-U proteklih godinu dana smo obišli mnogo gradova naše zemlje, razgovarali smo sa učenicima, prosvetnim radnicima, roditeljima, građanima, socijalnim radnicima, vodećim ljudima tih gradova i govorili o važnosti prevencije koju radimo ali i o strateškim ciljevima Fondacije u narednom periodu. Jedan od prioriteta našeg rada je izmena krivičnog zakonika i uvođenje doživotnog zatvora u naš sistem. Prva zvanična podrška je stigla iz Zrenjanina i izuzetno sam zahvalan zbog toga. Očekujemo podršku drugih gradova. Zrenjaninu hvala, izjavio je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!