Veselin Jevrosimović: Deca u sajber svetu „starija“ od svojih roditelja

U razgovoru sa vrsnim poznavaocem informacionih tehnologija, kolumnistom i vlasnikom kompanije „Comtrade“, Veselinom Jevrosimovićem, razgovaramo o bezbednosti na internetu. Konkretno, o odgovornosti samih korisnika, kako dece, tako i odraslih. 

Iako nam je sajber svet na dlanu, onaj njegov deo dostupan širokim narodnim masama, ne znači da sve treba bezrezervno da prihvatimo. Upravo gledano u tom pravcu, naš sagovornik poručuje: „nikada nemojte da zaboravite da život na internetu nije stvarni život“.

veselin-jevrosimovic2

Vlasnik ste najuspešnije IT kompanije u Srbiji i na ovim prostorima, često se obraćate javnosti pisanjem kolumne u kojoj obrađujete aktuelne teme vezane za korišćenje interneta. Kakvo je Vaše mišljenje o bezbednosti na internetu, da li su nam deca (dovoljno) bezbedna?

Veselin Jevrosimović: Mislim da danas niko nije dovoljno bezbedan na internetu, ali da za to nije kriv internet kao pojava, već nedovoljna obučenost najvećeg broja korisnika i nedostatak utvrđenog i usaglašenog sistema vrednosti u virtuelnom prostoru. Zbog toga mislim da je edukacija najvažnija aktivnost koju treba da sprovodimo neprekidno i planski, sa jasnom dugoročnom strategijom i vizijom bolje budućnosti za našu decu.

Kada bi Vas pitali na kojih pet stvari možete da skrenete pažnju deci kako bi osigurali svoju bezbednost, koji bi to saveti bili?

Veselin Jevrosimović: Najvažniji savet je da razumete da se vaše ponašanje na internetu ne sme razlikovati od onoga u svakodnevnom životu. Ako su vas roditelji naučili da ne verujete nepoznatim ljudima koje sretnete na ulici, isto tako treba da se ponašate i na Mreži. Osim toga, sve što napišete na društvenim mrežama, iz bezbednosti svoje sobe i sakriveni iza monitora svog računara, otišlo je u etar i dostupno je javno, često sa mnogo dugoročnijim posledicama nego kada nešto izgovorite licem u lice. Poseban je problem tačnost informacija koje možete da pronađete na internetu, zbog čega je važno da sve proveravate više puta i upoređujete različite izvore. Smatram da ne treba posebno da ističem bezbednost ličnih uređaja – od telefona do računara – i potrebu da oni budu zaštićeni od zlonamernih softvera i drugih vrsta zloupotreba. Danas je, verovatno više nego ikada ranije, vršnjački pritisak taj koji oblikuje mlade ljude. Ne dozvolite da vas drugi nagovaraju da uradite bilo šta što ne želite. I za kraj, nikada nemojte da zaboravite da život na internetu nije stvarni život i da slika koju imate o drugim ljudima koje srećete na društvenim mrežama ne mora da odgovara stvarnosti.

I sami ste roditelj, šta biste svima onima koji imaju decu savetovali – kako da prate svoju decu, pre svega tinejdžere, kako da uvek budu u korak sa trendovima na internetu?

Veselin Jevrosimović: Važna je informisanost, kako dece, tako i roditelja. Postoje softveri koji omogućavaju roditeljsku kontrolu i upravljanje sadržajima kojima deca mogu da pristupe, ali mislim da je to primenjivo samo na decu u najmlađem uzrastu. Kod tinejdžera je mnogo važnije poverenje i razumevanje načina na koje internet funkcioniše. Mislim da deca nemaju problem sa praćenjem trendova, ali ga odrasli imaju. Ako bismo gledali samo sajber svet, deca su u njemu po pravilu „starija“ od svojih roditelja. Kako onda da očekujemo da roditelji vaspitavaju decu i uče ih ponašanju na internetu? Zbog toga je važnije da roditelji uhvate korak i osposobe se za pravilno korišćenje modernih tehnoloških rešenja.

Svesni smo velikog broja opasnosti koje su se sa ulice preselile na internet – pedofilija, trgovina ljudima, vrbovanje u sekte, kriminalne radnje. Kakvo je Vaše viđenje, da li možemo da očekujemo da će se budućim razvojem IT i takve pošasti, nažalost, razvijati?

Veselin Jevrosimović: Uvek će ljudi koji su sa one strane zakona pokušavati da iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju radi ostvarivanja svojih zlih namera. Danas su informacione tehnologije sve značajniji deo tih sredstava. Ali je isto tako potrebno i da se druga strana, snage reda i zakona i svi građani, osposobe da bi ih u tome sprečili. Sve nas ovo opet vraća na imperativ obrazovanja širih slojeva stanovništva, bez obzira na uzrast. Ako se potrudimo da razumemo kako funkcioniše digitalno doba, verujem da će negativnih pojava biti sve manje i da tehnologija čak može da pomogne da se njihov uticaj smanji.

Da li je Vaša kompanija do sada razvijala softvere koji utiču na bolju bezbednost dece?

Veselin Jevrosimović: Pre sedam ili osam godina smo za jednog partnera iz SAD razvijali softver koji je predstavljao potpuno bezbedan sistem kroz koji su deca mogla selektivno da pretražuju internet, razmenjuju poruke isključivo u okviru zatvorenih vršnjačkih grupa, igraju edukativne igrice i čuvaju svoje fajlove u sigurnim repozitorijumima. Postojala je čak ideja da taj projekat preraste u servis za onlajn obrazovanje, ali se, na žalost, iz objektivnih razloga za to nisu stekli uslovi.

Koje su po Vama dobre strane interneta, ako govorimo o deci? Šta biste im poručili, za koje stvari da pametno koriste internet?

Veselin Jevrosimović: Internet je ogromna baza podataka i najrazličitijih sadržaja od kojih su mnogi zabavni, poučni i korisni. Ne treba, međutim, da smetnemo s uma da sirovi podaci nisu informacije, a da informacije nisu znanje. Ono što mladima treba jeste da steknu znanje kako bi mogli da se suoče sa izazovima novog doba i maksimalno iskoriste svoje potencijale. Podatke sa interneta pažljivo selektujte i upoređujte različite izvore da biste bili sigurni u njihovu relevantnost. Zatim takve podatke stavite u širi kontekst razumevanja pojava i problema i dobićete informacije. Ako ste sposobni da povezujete informacije iz različitih oblasti, izvodite pravilne zaključke i rešavate probleme, onda imate znanje. A ako imate znanje, ništa ne može da stane na put vašeg uspeha.

Da li je u današnjem svetu teško vaspitati decu, u okruženju brojnih opasnosti, izraženog vršnjačkog nasilja?

Veselin Jevrosimović: Naravno da jeste, ali ne treba da zaboravimo da svako vreme nosi određene izazove i po tome se informatičko doba ne razlikuje bitno od drugih perioda istorije čovečanstva. Jedan od specifičnih problema sa kojima se danas susrećemo jeste brzina tehnoloških promena i potreba trenutnog prilagođavanja svih elemenata društva na te promene. Porodica i roditelji su prva i najvažnija karika u vaspitavanju dece, pa je veoma bitno da posvetimo što više vremena najmlađima. Vršnjačko nasilje i druge negativne pojave su velikim delom rezultat nedovoljne posvećenosti deci u vremenu u kome su ona izložena čitavoj lavini najrazličitijih sadržaja. Sve te sadržaje deca nisu sposobna sama da filtriraju i odvoje štetno od korisnog, i tu je značajna uloga roditelja i obrazovnog sistema.

veselin-jevrosimovic

Kakvi su planovi Vaše kompanije u narednom periodu kada je reč o projektima edukacije i investiranja u mlade informatičare?

Veselin Jevrosimović: U okviru grupacije funkcionišu i formalne, akreditovane obrazovne institucije: Srednja škola za informacione tehnologije (ITHS) i Visoka strukovna škola za informacione tehnologije (ITS). Cilj ovih škola je da na najbolji način poveže akademska znanja sa praktičnim iskustvima i radom na konkretnim projektima, odnosno da učenike i studente u potpunosti pripremi za buduće poslove u IT industriji. Svake godine održavamo nekoliko skupova, radionica i kurseva za talentovane mlade ljude koji žele da se bave razvojem softvera. Najuspešniji od njih dobijaju priliku da učestvuju u radu Comtrade-a kroz program stručne prakse ili stalnog zaposlenja.

Poruka koja Vas motiviše na putu ka ličnom razvoju i usavršavanju?

Veselin Jevrosimović: Znanje, veštine i iskustva su jedino što vam niko ne može uzeti, a spremnost na suočavanje sa problemima i donošenje teških odluka, pravi razliku između neuspešnih i uspešnih.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu