Međunarodni dan sigurnijeg interneta 2024

Centar za nestalu i zlostavljanu decu i ove godine obeležava Međunarodni dan bezbednijeg interneta. 

Obeležavanje ovog dana dočekujemo sa poražavajućim podacima koji ukazuju da su deca danas, više nego ikad, ugrožena u onlajn prostoru.

Svake sekunde se na internetu podele najmanje dve fotografije ili video zapisa na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje dece. To je više od 52.000 fotografija ili video zapisa tokom jednog radnog dana, na kojima su sve češće prikazana deca između 2 i 6 godina, prema analizi koju je sprovela mreža ECPAT čiji je član Centar za nestalu i zlostavljanu decu.

DeShame istraživanje sprovedeno u 40 škola u Srbiji

Istraživanje koje je sproveo Centar za nestalu i zlostavljanu decu, u 40 škola na nivou Srbije, pokazalo je da je veliki broj dece primilo, ali i slalo eksplicitan sadržaj nepoznatim ljudima na internetu, vrlo često zbog prisile ili pretnje. 

Rezultati su ukazali i na to da se deca boje da prijave kada ih neko seksualno uznemirava na internetu, te jedna trećina ispitane dece nije prijavila zlostavljanje jer im je prećeno, a čak 24% dece smatra da prijavljivanje ne bi pomoglo.

Edukacije o bezbednom boravku na internetu Centar za nestalu i zlostavljanu decu drži cele godine, širom Srbije. Ove godine, povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta, Centar će održati jednu edukaciju na temu Veštačke inteligencije u svojim prostorijama u Novom Sadu, na kojoj će deca imati priliku da se upoznaju sa prednostima i manama ovog sve rasprostranjenijeg alata, ali i da se sama okušaju u njegovom korišćenju.  Inicijativu „Web detektivi“ usmerenu ka podizanju svesti o bezbednosti dece na internetu Centar sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP.

“Važno je da decu upozorimo na opasnosti na internetu i naučimo ih kako da ih prijave, ali takođe treba da ukažemo i na pozitivne aspekte interneta jer je on postao sastavni deo naših života, i života naše dece.” – rekao je Jurić i dodao da će se aktivnosti Centra u narednom periodu bazirati na podacima koji su prikupljeni prilikom DeShame istraživanja, koje je istražilo izloženost dece u Srbiji štetnim sadržajima i uznemiravanju na internetu, kako bi se bezbednost dece na internetu podigla na viši nivo.

Aktivnosti Centra povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta 2024.

Tim Centra pripremio je kompletan materijal za nastavu na temu Veštačke inteligencije koji su nastavnici mogli da preuzmu, i priključe se obeležavanju Međunarodnog dana sigurnijeg interneta u svojim učionicama.

Osim toga, Centar je uz pomoć prijatelja iz Dunav osiguranja organizovao i nagradni konkurs u okviru kog su đaci imali priliku da napišu rad na temu “Promene koje želim da vidim na netu”. Cilj konkursa je bio direktno uključivanje dece i mladih u pokretanje promena i ukazivanje na opasnosti vezanih za internet.

Međunarodni dan sigurnijeg interneta se ove godine globalno obeležava 21. godinu za redom, a u okviru njega je važno naglasiti da svako ima svoju ulogu u stvaranju boljeg onlajn sveta, bilo da je mlada osoba, roditelj ili staratelj, nastavnik ili vaspitač, novinar ili političar. 

 

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!