Milan Radovanović: Internet zavisnost kod dece stvara fizičke, psihičke i socijalne posledice

Zavisnost na internetu jedna je od tema predstojeće stručne konferencije „Bezbednost i odgovornost“, Fondacije Tijana Jurić. Zavisnošću od interneta danas su u najvećem procentu pogođena deca, nove generacije koje stasavaju uz mobilne telefone i tablet računare. Osobe kod kojih stručna lica mogu utvrditi patološku upotrebu interneta koja se ogleda u svakodnevnom višesatnom „konzumiranju“ sadržaja poput video igrica i društvenih mreža, imaju problem u realnom životu. Loša koncentracija i pamćenje, nesanica, promenjeno ponašanje, problemi sa mišljenjem i komunikacijom sa drugim licima, zanemarivanje obaveza, problemi sa vidom i sluhom – neki su od „simptoma“ koje internet zavisnici mogu imati.

O uzrocima nastanka internet zavisnosti, gledano kroz prizmu dugogodišnjeg terapijskog rada sa decom i adolescentima koja su imala takav problem, na stručnoj konferenciji govoriće Milan Radovanović, specijalni pedagog.

Koliko su deca u Srbiji danas zavisna od interneta, i od koje ih to stvari na internetu prave zavisnicima ?

Milan Radovanović: Situacija u Srbiji se ne razlikuje od situacije u svetu. Naime, 5-10% od populacije koja koristi internet ima znake zavisnosti. Što je, mora se priznati, velika „cifra“ s obzirom na to da danas svi koristimo internet. Najveći problem predstavljaju video igre i socijalne mreže – na ova dva sadržaja se najlakše stvara adikcija.

Da li je moguće uticati na zavisnost i koliko je truda i vremena potrebno da se problem prevaziđe ?

Milan Radovanović: Kada se zavisnost formira, potrebno je najmanje godinu dana tretmana kako bi se problem prevazišao, neretko i više. Potrebno je sprovesti mnogo različitih mera i aktivnosti koje uključuju angažman osobe sa problemom zavisnosti, članova porodice i drugih lica iz socijalnog okruženja.

Kako se zavisnost na internetu odražava na ponašanje deteta u realnom svetu ?

Milan Radovanović: Utiče na život osobe i njenog okruženja. Dete menja svoje ponašanje, menja svoj obrazac funkcionisanja, počinju promene u socijalnim i porodičnim relacijama, što dovodi do čitavog niza fizičkih, psihičkih, porodičnih i socijalnih posledica.

Šta možemo u budućnosti da očekujemo od generacije dece koja danas imaju 10-12 godina i manje, a kojima je veći deo svakodnevnice „onlajn“ ?

Milan Radovanović: Današnja generacija klinaca predstavlja takozvane „internet urođenike“, za razliku od nas starijih koji poznajemo i život bez interneta i koji spadamo u „internet zatečenike“. Ja sam pesimista u pogledu budućnosti generacije internet urođenika. Mislim da će doći do potpunog mešanja virtualnog i realnog života, što će, plašim se, imati više štete nego koristi za njih.

Koji se sadržaji danas smatraju najštetnijim za mentalni razvoj dece u Srbiji ?

Milan Radovanović: U kontekstu zavisnosti to su pre svega društvene mreže i igranje video igara. Kada govorimo o igrama, mislim na MMORPG i MOBA igre, ali ne treba zanemariti ni ostale namenjene mlađoj populaciji. Industrija video igara se poslednjih godina mnogo okrenula deci predškolskog uzrasta i razvoju igara namenjenih njima, kroz android i slične platforme.

Kakvo ponašanje deteta treba da nas aktivira u pravcu obraćanja psihologu ili specijalnom pedagogu?

Milan Radovanović: Svaka drastična promena ponašanja je znak za crvenu lampicu: dete se povlači iz socijalnog života, odbija da izlazi vani sa drugarima, duže ili kraće spava no uobičajeno, popušta u školi.

KO JE MILAN RADOVANOVIĆ ?

Specijalni pedagog i psihološki savetnik, rođen je 1978. godine u Zemunu. Defektološki fakultet Univerziteta u Beogradu završio je 2004. godine, a 2005. i školovanje za rezervne oficire Vojske Srbije na Vojnoj akademiji u Beogradu. Iste godine je započeo rad u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu, da bi već naredne 2006. osnovao Defektološko savetovaliste Entera, gde i danas radi na poziciji direktora i terapeuta. 2011. godine stiče zvanje hipnotizera i hipnoterapueta, a iste godine stiče zvanje psihološkog savetnika. Za njegovo ime vezuje se početak izučavanja i tretiranja internet zavisnosti na ovim prostorima, kao i primena specijalno pedagoške metode tretmana bolesti zavisnosti i poremećaja u ponašanju. Voditelj je kurseva i seminara namenjenih deci i adolescentima i njihovim roditeljima. Završio je nekoliko treninga koji imaju primenu u psiho-socijalnom radu. Bio je stalni saradnik tribina »Ženske večeri – na koje su muškarci pozvani«. Autor je većeg broja tekstova eminentnih časopisa i čest je gost televizijskih i radio emisija koje se bave psiho i socijalno patološkim pojavama i fenomenima. Trenutno je u edukaciji za psihoterapeuta iz Transakcione analize u okviru Srpske Asocijacije za Transakcionu Analizu (www.sata.co.rs) gde je bio generalni sekretar. Živi i radi u Beogradu.

blank

AGENDU 3. međunarodne konferencije o bezbednosti dece pogledajte OVDE

 

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!