Ministarstvo za rad pružilo podršku aktivnostima Fondacije Tijana Jurić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, potpisali su danas u Subotici Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite dece.

Ovaj sporazum uređuje međusobnu saradnju između Fondacije Tijana Jurić i Ministarstva za rad radi efikasnijeg delovanja na poboljšanju uslova za bezbednost dece i prevencije nasilja nad decom, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Ministar Vulin je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo, što može “bar malo da pomogne” na povećanju bezbednosti dece, na poboljšanju kvaliteta života svih.

-Ne treba roditelju niko da objašnjava koliko je potrebno brinuti o bezbednosti dece, koliko je potrebno prepoznati zlo i sprečiti ga pre nego što se ostvari, rekao je on.

Prema Vulinovim rečima, Fondacija “Tijana Jurić” je mnogo toga već uradilia, pomogla da prepoznamo gde su problemi, šta se dešava i već je radila na još nepoznatim oblicima pretnje za decu, kao što su društvene mreže, internet.

-To su sve fenomeni za koje tek saznajemo, da ljudsko zlo može da se pojavi tamo gde mislimo da smo zaštićeni i gde ga ne očekujemo, rekao je ministar i dodao da se deca upoznaju preko interneta sa predatorima, iz bezbednosti i udobnosti svojih domova, kao i da je to zlo koje mora da se prepozna i suoči.

Kaže da državni mehanizmi nisu dovoljni i da čitavo društvo mora da se uključi u zaštitu naše dece.

-To moramo da radimo zajedno, to je način da to radimo i da se borimo da svako naše dete bude malo bezbednije, samim tim, i život svake porodice i svakog od nas biće smisleniji i sigurniji, ako su nam deca sigurna, rekao je Vulin.

On je dodao da se ne može zaštiti svako dete ili svaki čovek od zla, ali može da se da sve od sebe. On se i lično zahvalio Igoru Juriću na hrabrosti sa kojim radi.

-Kao roditelj izražavam svoje divljenje na hrabrosti i upornosti sa kojim radite to što radite, ne znam koliko roditelja bi moglo to da radi i hvala vam za to, jer nam pokazujete da sve to ima smisla i da boriti se za svako dete ima smisla, rekao je Vulin.

aleksandar-vulin-igor-juric

Ministarstvo za rad pružiće podršku nastavku sprovođenja projekata fondacije – predavanja, tribina i predstava edukativnog karaktera na temu bezbedne upotrebe intreneta i borbe protiv predatora, borbe protiv pedofilije, borbe protiv trgovine decom, ljudima i seksualne eksploatacije i borbe protiv vršnjačkog nasilja.

-Potpisivanje ovog sporazuma za našu Fondaciju je izuzetno važno jer je država počela da prepoznaje ono za šta se godinu i po dana borimo, a to je poboljšanje uslova za bolju bezbednost sve dece. Prethodnih meseci smo realizovali nekoliko važnih kampanja ne bismo li skrenuli pažnju i državi i roditeljima da razmišljaju o bezbednosti dece i da svako mora da pruži neki svoj doprinos na tom polju. Imamo velike planove i projekte kojima želimo da napravimo ogroman pomak na polju bezbednosti i da uz podršku institucija kakve su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo rada i socijalne politike, promenimo neke stvari u državi koje nisu dobre. Deca moraju da budu bezbednija, to je odgovornost svih nas, rekao je Igor Jurić neposredno nakon potpisivanja sporazuma.

U narednom periodu Ministarstvo za rad i Fondacija Tijana Jurić realizovaće zajedničke javno promotivne kampanje na temu poboljšanja uslova za bezbednost dece.

Bojana Latinović, Tanjug

Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu