Miroslava Babić: ,, Tri godine nisam dobila informaciju gde je moja ćerka Eleonora’’

Povodom Međunarodnog dana nestale dece, ne zaboravljamo porodice nestalih. Razgovorali smo sa Miroslavom Babić, majkom nestale devojčice Arežina Eleonore. Koje su bile okolnosti nestanka, šta su institucije preduzele, a šta izostavile da preduzmu u procesu potrage pročitajte u tekstu.

1. Da li biste želeli da nam ispričate okolnosti nestanka vašeg deteta?

Šest godina, 24 sata smo Eleonora i ja bile zajedno. Gde sam bila ja, bila je i ona. Prolazile smo zajedno kroz nasilje. Od juna 2016. godine moja ćerka Eleonora i ja smo živele u Subotici. Vikendom je Eleonorin otac dolazio u Suboticu ili smo nas dve odlazile u Budimpeštu. Napominjem da smo Eleonora i ja tri godine skoro svakodnevno bile žrtve psihičkog i duševnog nasilja, a kasnije i fizičkog. Osnovni razlog povratka u Suboticu je posao koji sam dobila, kako bi ćerku i sebe spasila od nasilja i zlostavljanja.

Prilikom trodnevnog boravka u Budimpešti 19. februara 2017. godine Milan Arežina je, nasilno, oteo Eleonorinu putnu ispravu pasoš, te dete nije moglo da se vrati sa mnom u Srbiju. Od tada do otmice, kada sam bila sa Norom u Budimpešti, zbog straha od nasilja i za naše živote, bile smo same u stanu. Dete je očekivalo da opet bude sa mnom i da nastavi sa svojim aktivnostima u Subotici: tenis, klavir, francuski, da se upiše u školu. Od kada je Milan Arežina nasilno oteo Eleonorin pasoš u Budimpešti, tokom razgovora preko skypa, Eleonora nije mogla pričati sa mnom jer je on stalno bio prisutan i često prekidao razgovore.

Milan Arežina 20.04.2017.godine u Budimpešti dobija tužbu za razvod braka. Dana 22.04.2017. godine beži sa adrese u Budimpešti u nepoznatom pravcu onemogućavajući kontakt mene i Eleonore. Dete je izloženo velikom stresu.

Zamislite šta se dešava u duši jednog malog bića moje šestogodišnje ćerke, koje čeka da majka dođe po nju kako bi se vratilo svojim aktivnostima, ljubavi majke, bake, deke, ujaka u Subotici, kada je otac koji je zlostavlja, nasilno, protivzakonito odvodi iz stana sa nepoznatim ljudima, saučesnicima u otmici.

2. Koji su koraci preduzeti od strane nadležnih u procesu potrage?

  • 24.04.2017.godine napravljena Službena beleška u PU Subotica o nestanku mlt. Eleonore Arežine. Interpol javlja da na adresi u Budimpešti 25.04.2017. nisu zatekli nikoga.
  • Prema izveštaju Interpola 27.04.2017. godine mlt Eleonora je zatečena sa trećom nepoznatom osobom na adresi u Beču, BEZ PRISUSTVA OCA. Dete koje se traži po nalogu majke i vodi kao nestalo a zatečena je sa stranom osobom bez prava starateljstva, policija je bila u obavezi da odvede u Socijalnu službu i pozove majku, što nisu učinili.
  • Nepoznata osoba, bez prava starateljstva, saučesnik u otmici moje ćerke je svesno obmanula policiju. Eleonora izložena šoku zbog otmice kao i pretnjama odraslih, nije mogla da kaže istinu policiji.
  • Od 1.maja 2017. godine Milan Arežina sprečava svaki kontakt sa ćerkom. Prekida vezu ili se ne javlja na telefon i skype. Preti da više neću videti Eleonoru, da će zajedno sa svojim uticajnim prijateljima sprečiti da Eleonora ima majku.
  • 05.05.2017. Osnovni sud u Subotici donosi Rešenje radi razvoda braka sa predlogom privremene mere „na taj način što se samostalno vršenje roditeljskog prava privremeno poverava majci Miroslavi Babić do pravosnažnog okončanja postupka koji se vodi kod Osnovnog suda u Subotici u Republici Srbiji,, kako bi se otklonila opasnost od nasilja i nenadoknadive štete, a vezano za vaspitanje i razvoj deteta.”
  • 20.05.2017. godine preko Ministarstva pravde, odeljenja za Međunarodnu pravnu pomoć, po Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece, podnosim Zahtev za vraćanje deteta.
  • 24.07.2017. godine ročište po Haškoj konvenciji – Zahtev za vraćanje deteta, u Beču.
  • 17.11.2017. Rešenje suda u Beču o Priznavanju Rešenja Osnovnog suda u Subotici21.11.2017. godine na moj Zahtev i na osnovu Rešenja o hitnoj meri Osnovnog suda u Subotici Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu i Konzulat Republike Srbije u Beču, pružaju mi asistenciju.
  • 21.11.2017. godine prijava nestanka Eleonore u policijskoj upravi u Beču.
  • 10.12.2017. godine Okružni sud u Beču ODBIJA Zahtev oca deteta Milana Arezine o dodeli vršenja roditeljskog prava za maloletno dete Eleonora Arezina sa sledećim obrazloženjem:“..Maloletna Eleonora Arežina imala je od kraja juna 2016. godine do 19.02.2017. godine stralno prebavilište u domaćinstvu majke deteta u Subotici, Srbija. Maloletnicu otac deteta protivzakonito nije vratio majci 19.02.2017. godine.

3. Da li osećate da ste od raspoloživih institucija, organizacija dobili potrebnu podršku? I ako niste šta vam je nedostajao?

Osnovno javno tužilaštvo nije pravovremeno postupalo po Krivičnoj prijavi o protivpravnom oduzimanju deteta podnetoj 07.12.2017. godine, za šta su postojali svi dokazi.

Kao majka grubo sam tri godine ometena u vršenju roditeljske dužnosti. Otac svojim nečinjenjem, odbijanjem komunikacije i na kraju potpunim skrivanjem deteta grubo zanemaruje pravo deteta na kontakt sa majkom što je u smislu odredaba Međunarodne konvencije o pravima deteta osnov za potpuno lišenje roditeljskog prava ocu. Zbog osnovane sumnje da je Eleonoru zajedno sa ocem otelo i treće lice što dalje vodi ka osnovnoj sumnji da su nad detetom mogla biti izvršena i druga krivična dela poput trgovine ljudima, obljube nad maloletnim licem. Imajući u vidu sve date okolnosti postoji osnovana sumnja da je život deteta ugrožen.

Za tri godine nisam dobila informaciju gde je moja ćerka Eleonora, ni dokaz da je živa.

U slučaju Međunarodne otmice deteta po Haškoj konvenciji važna je saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za socijalna pitanja i Ministarstva spoljnih poslova.

4. Šta biste savetovali roditeljima, a šta deci?

Otmice se dešavaju svuda i svakodnevno. Nikad ne znate ko vas prati i posmatra. Mislite na sigurnost vaše dece na društvenim mrežama, na ulici.

Druga vrsta otmice je od strane jednog staratelja. Haška konvencija o vraćanju deteta traje. Granice su se otvorile, deca nestaju u gepeku, sa lažnim izgovorima nekog od roditelja. Bavite se svojom decom, učestvujte u njihovom odrastanju, čuvajte ih..mali ljudi, a tako veliki u našim životima….neka deca prerano odrastu.

5. Postoji li nešto što smatrate da bi bilo koja institucija, mediji ili javnost mogli da urade za vas danas?

Nije lako izaći u medije i otkrivati svoj bol, svoju priču pred nepoznatim ljudima? Ali vi se borite za ono što vam je sveto i vredno, idete u medije i čuju vas sve one Eleonore, i njihove majke, očevi koji su uskraćeni za svoja osnovna prava…

6. Fondacija sprovodi akciju ostavljanja poruka za nestalu decu, imajući u vidu da im možda mogu biti dostupni ovi podaci i informacije. Šta je vaša poruka za vaše dete/ svu nestalu decu/? 

Budim se iz sna u kom grlim i ljubim ono najlepše, bežimo od nasilnika… S Suze me lome, dok se duša raspada za bićem koje sam devet meseci nosila u sebi, mazila na suncu, dojila, učila prve korake, radovala se njenom osmehu… Već dugo ne znam da li moje dete diše, pretpostavljam kroz šta prolazi, POTPUNO SAMO, uz nasilnog oca, sakriveno u svom svetu.

Skoro trećinu svog života moja Eleonora je provela bez mene, da li je nasilni otac izbrisao sva sećanja na mene, porodicu koju je volela?

Pitam se da li zna moje ime? O čemu razmišlja kada legne u krevet? Da li još uvek crta ljubav moja?

Moja ljubav je sama, tri duge godine.

Norice mama se bori za tebe, svi te čekaju i ujko, baka, deka, Nađa

NORICE TI SI MOJE SUNCE, MOJA LJUBAV, MAMINO SVE, ŽIVOT MOJ—VOLI TE TVOJA MAMA!

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!