Na stadionu FK „Spartak“ postavljen baner „Igramo timski“

Sportisti u Srbiji danas se bez mnogo dvoumljenja mogu svrstati u red najvećih humanista. Brojni su primeri pojedinaca i sportskih kolektiva koji su svojim gestovima pokrenuli lavinu humanosti među ljudima, izazvali empatiju i pokazali čovečnost.

Fudbalski klub „Spartak“ iz Subotice svrstava se u red kolektiva svesnih svog primarnog cilja, ali pritom i odgovornih prema zajednici u kojoj žive. Na želju „Fondacije Tijana Jurić“, nedavno je na njihovom stadionu postavljen baner sa porukom „Igramo timski“ kojim se skreće pažnja na zajedništvo, uzajamnu pomoć među ljudima i kojim se direktno motivišu mladi da se bave sportom. Uzimajući u obzir da FK „Spartak“ ima školu fudbala i to da veliki broj mladih dolazi da prati njihove mečeve, želja je bila da se jedan ovakav baner postavi na vidno mesto, uz sami teren.

– Naš klub ima veliku želju da učestvuje u svim akcijama vezanim za afirmaciju dece, ali i u akcijama u kojima se pokazuje društvena odgovornost, ne zato što smo željni promocije, već zato što smo svesni da kao jedan od vodećih fudbalskih klubova u zemlji koji ima pristup širokom auditorijumu, možemo da iskoristimo tu snagu i skrenemo pažnju na probleme ljudi, prvenstveno dece. Udruženje sportskih novinara Srbije dodelilo nam je priznanje za društvenu odgovornost i organizovani rad sa decom o kojoj vodimo naročitu brigu. Našu školu fudbala pohađa 200 dece, ali se trudimo da sve ono čime njih učimo, širimo dalje. Tako smo u više navrata obišli sve osnovne škole u Subotici i učenicima kroz jedan čas približili fudbal i uopšte značaj bavljenja sportom. Nismo zaboravili ni odraslu populaciju, naše sugrađane koji teško žive. Na Međunarodni dan borbe protiv gladi obezbedili smo 1100 toplih obroka koje su naši igrači lično delili na nekoliko punktova, pomogli smo četvoro dece koja su u strašnoj tragediji ostala bez roditelja, prikupljali smo pakete pomoći za gluvoneme sugrađane, obolelu decu, skretali pažnju na težak položaj „dece leptira“… – priča portparol Fudbalskog kluba „Spartak“, Miško Jovović.

On dodaje da klub, uprkos želji celog tima i predsednika Dragana Simovića, na žalost nije uvek u mogućnosti da izađe u susret brojnim zahtevima, pre svega zbog teške materijalne situacije.

– Svesni smo da znatan broj ljudi u Srbiji danas teško živi i to vidimo po svakodnevnim molbama i zahtevima koje pristižu na našu adresu. U situacijama u kojima ne možemo da izdvojimo sredstva, a možemo da iskoristimo naš prostor ili ime, uvek gledamo da se odazovemo. Sa radošću smo prihvatili poziv „Fondacije Tijana Jurić“ da zajedno podignemo svest mladima i deci o važnosti tima, sportske igre i fer odnosa u životu. Tragedija koja je zadesila porodicu Jurić, pogodila je sve nas u klubu. Ponosni smo na Igora koji je naš „Spartakovac“ i na to što je posle svega što ga je zadesilo skupio nadljudsku snagu i krenuo u borbu protiv birokratije koja postoji u policiji, tužilaštvu i sudstvu. Mislim da je uradio veliku stvar i da će izmenjenim zakonom sigurno nekome spasiti život. Nažalost, svet je pun predatora, ali široka akcija koju on radi i zagovara, jedini je put da se zajednica edukuje i da se broj budućih zlodela svede na minimum. FK „Spartak“ će sigurno i u budućnosti biti uz njegovu Fondaciju i pomagati shodno mogućnostima koje imamo – istakao je Jovović nakon postavljanja banera na stadionu.

Poruka „Igramo timski“ jedan je od slogana koje Fondacija koristi kroz saradnju sa sportskim timovima, decom, mladima. Na timsku „igru“ „Fondacija Tijana Jurić“ često poziva i roditelje skrećući pažnju da zajedničkim uticajem možemo napraviti bolje uslove za bezbedno odrastanje dece.

Bojana Latinović

Foto: Dejan Vuković

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu