Održan 7. dečiji muzički etno festival „Glas Anđela“

Dečji muzički etno festival „Glas Anđela“ održan je po sedmi put, po drugi put u Vlasotincu, pod sloganom „Kulturom protiv nasilja“. Cilj je afirmacija mladih talenata, očuvanje i negovanje tradicije i kulture.

Ovu manifestaciju organizovalo je udruženje Bezbedno dete i Centar za nestalu i zlostavljanu decu u saradnji sa Kabinetom za razvoj i unapređenje nerazvijenih opština, a u saradnji sa Kulturnim centrom Vlasotince. Mnogobrojni prisutni mogli su da čuju takmičare iz Vlasotinca, Leskovca, Bora, Šapca, Beograda, Petrovca na Mlavi ali i goste iz Republike Bugarske.

„Drago mi je da se družimo sa najmlađima koji na specifičan način neguju i od zaborava čuvaju svoje korene, donose nam radost, ljubav i iskrenost dečjeg srca. Veoma je bitno da svako od nas čuva svoje korene i svoje poreklo“, rekla je Jelena Đokić, predsednica udruženja Bezbedno dete.

Učesnici su se takmičili u solo pevanju, duetima i muzičkim grupama, a prisustvovali su Igor Jurić, osnivač festivala, Saša Đorđević, ispred Kabineta ministarstva za razvoj nerazvijenih opština i Milena Popović, državni sekretar Ministarstva turizma i omladine. Takmičenje je pratio i ocenjivao tročlani žiri: Bojan Cenić, profesor muzičke kulture, Igor Ranđelović, takođe profesor muzičke kulture i Bratislav Valčić, direktor Kulturnog centra.

blank

Najzaslužnijima za održavanje festivala organizator je uručio zahvlnice, te su ih dobili Igor Jurić, Saša Đorđević, Milena Popović, Bratislav Anđelković – Bata iz Vučje, Kulturni centar Vlasotince i knjižara Čičak iz Leskovca. Zahvalnicu je dobila i najbrojnija muzička grupa „Đurđevak“ iz Bora.

„Sve ono što nam se danas dešava možemo da promenimo uz ovu decu, uz ovu pesmu, ovu tradiciju, možemo da pokažemo da postajemo bolji ljudi. Nasilje će nestati onda kada mi pokažemo više ljubavi i poštovanja prema svima“, rekao je Igor Jurić, zahvaljujući na uručenom priznanju.

blank

U ime Kabineta ministra bez portfelja Novice Tončeva, prisutne je pozdravio Saša Đorđević, ističući da mu je posebno drago što kabinet ovog ministra učestvuje na jednoj ovakvoj manifestaciji, da kabinet podržava festival po treći put, te da se nada da će i narednih godina nastaviti u istom smeru.

Bata iz Vučja je rekao: „Drago mi je što na ovaj način čuvamo korene, običaje, tradiciju, spajaju mlade da traju i da znaju šta je njihovo, jer samo tako opstajemo i trajemo.

Milena Popović se zahvalila rekavši, hvala vam što čuvate ono što imamo.

Direktor Kulturnog centra je istakao da će ova ustanova i u narednom periodu afirmisati mlade.
U kategoriji solo pesme treće mesto osvojila je Božidara Georgijeva, druga je bila Hristina Jović a prvo mesto osvojila je Anđelija Čerkasov.

blank

U kategoriji duet treće mesto pripalo je Lazaru Miciću i Ljubici Ostojić, drugo mesto Isidori Ranđelović i Hristini Jović, a prvo mesto Anastasiji Bogdanović i Vladani Danojlić.

U kategoriji muzičkih grupa treće mesto pripalo je gostima iz Bugarske „Pastrenec junior“, drugo mesto grupi „Biserje“ a prvo mesto grupi „Đurđevak“. Organizator je za učešće na festivalu svim takmičarima uručio zahvalnice, a pobednicima i pehare u vidu harfe.

Ovogodišnji laureat festivala je Jelena Gligorijev za izvođenje pesme „Sudbo moja“.

Festival je otvorila jedna od prošlogodišnjih pobednica Nina Valčić, koja je u pratnji gostiju iz Bugarske izvela pesmu „Dunje ranke, kruške karamanke“.

Ovom prilikom umetnički rukovodilac Asen Asenov je organizatorima, predstavnicima udruženja Bezbedno dete i Kulturnom centru uručio prigodne poklone, rekavši da se nada još boljoj i uspešnijoj saradnji.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu