Održan Okrugli sto u opštini Vlasotince

25. maja održan je okrugli sto u opštini Vlasotince, povodom osnivanja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u srednjim i osnovnim školama.

Okrugli sto je okupio predstavnike Opštine Vlasotince, predstavnike institucija, pre svega osnovnih i srednjih škola, centra za socijalni rad, policije, kao i predstavnike lokalnih nevladinih organizacija. Razmenjena su iskustva i predložen program rada Koordinacionog tela, njegov sastav i nadležnosti.

Vlasotnice će uskoro imati Koordinaciono telo

Predsednik opštine najavio je ovom prilikom da će Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Vlasotincu biti predloženo na sledećoj sednici Skupštine, stoga, već od sledeće školske godine očekujemo prve aktivnosti ovog tela u cilju sprečavanja nasilja među decom.

“Cilj nam je da predupredimo nasilje među decom i da radimo na povećanju stepena poverenja između institucija, s jedne strane i dece ,sa druge strane. Izazovi u njihovom odrastanju dece su prisutni svuda i mi moramo stalno da budemo „budni“ i da brinemo o njima”, rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Deca se plaše da prijave zlostavljanje

Prisutnima se obratila i Jelena Đokić, koordinatorka udruženja Bezbedno dete i objasnila da je vršnjačko nasilje, pogotovo digitalno sve pristunije u školama, i da na njega treba da se stavi akcenat. Na osnovu anonimne ankete koja je sprovedena u školama u Vlasotincu, zaključeno je da više od 50% dece trpi verbalno zlostavljanje.

“Brojevi nisu važni, rezultati anketa često nisu u skladu sa realnom situacijom jer se deca boje da budu iskrena, ili nemaju poverenja u institucije. Važnije je šta radimo u slučajevima nasilja, kako postupamo sa decom, i da li te slučajeve ragulišemo.” – dodala je Đokić.

Igor Jurić, ispred Fondacije Tijana Jurić dodao je da statistika koja beleži veći broj slučajeva može da znači da se u nekoj školi dobro radilo na rešavanju problema. Tim putem je ohrabrio škole da prijave slučajeve nasilja, a ne da to skrivaju od javnosti.

Cilje je da svi gradovi u Srbiji imaju Koordinaciono telo za suzbijanje nasilja

“Mi godinama u Vlasotincu nailazimo na dobar prijem za sve aktivnosti koje se tiču bezbednosti dece i s ponosom ističem da je Vlasotince centar ovog dela Srbije po pitanju formiranja koordinacionog tela za sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama” – rekao je Jurić.

Kako bi se u dijalog o rešavanju problema vršnjačkog nasilja uključili svi neizostavni akteri, Fondacija će održati Okrugli sto i u Subotici i Aranđelovcu, koji će okupiti sve zainteresovane strane.

“Formiranje Koordinacionih tela za suzbijanje vršnjačkog nasilja je ideja Fondacije Tijana Jurić da bude od pomoći i na usluzi svim građanima i institucijama u Srbiji.” – objasnio je Jurić i dodao da je želja celog tima Fondacije je da se na zajedničkim, a ne suprotnim stranama, zajedno sa svim državnim institucijama bori protiv problema vršnjačkog nasilja koje je gorući problem u našem društvu. Svako može podržati naš trud i zalaganje tako što će postati deo našeg tima, odnosno naš član.

Fondacija Tijana Jurić sprovodi projekat „Zajedno protiv vršnjačkog nasilja“ u okviru projekta  Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“ uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržaj ove stranice isključivo je odgovoran autor i taj sadržaj nužno ne odražava stavove Evropske unije. © 2021 Dijalog promena

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!