Održan sastanak koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama u Vlasotincu

Na nedavno održanom sastanku Koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama opštine Vlasotince prisutni članovi upoznati su sa šestomesečnim radom ovog tela.

Obraćajući se prisutnima, Jelena Đokić, predsednica Koordinacionog tela je istakla da je problem vršnjačkog nasilja zajednički za čitavu društvenu zajednicu, da društvo ne treba ostati nemo na događaje koji nas okružuju i da ne treba zatvarati oči pred nasiljem.

„Vršnjačkom nasilju se može suprotstaviti jedino dugotrajnim i sistematskim radom, u koje se, uz školu i školsko osoblje uključuju i druge institucije, organizacije i šira zajednica. Svi zaposleni u školama, učenici, roditelji, stručne službe, zdravstvo, policija, mediji, društvo svi moraju biti dovoljno informisani i obučeni kako bi znali da se snađu u situacijama gde se događa nasilje. Ukoliko želimo da smanjimo stopu nasilja što je više moguće, tom cilju moramo biti posvećeni. Mora se raditi na podizanju javne svesti o vršnjačkom nasilju, njegovim uzrocima, posledicama , glavnim činiocima, putem edukativno-pedagoških programa, kampanja, konferencija, seminara i putem medija“, istakla je Jelena Đokić.

Sem Novog Sada koji ima Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama, koji je i uzet kao primer dobre prakse, pre pola godina i u opštini Vlasotince formirano je ovo telo, sačinjeno od stručnih ljudi.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu