Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica je dan kada se obeležava dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve je počelo u Kanadi, 2007. godine, kada je jedan dečak u školu došao u roze majici.

Mnogi vršnjaci ismevali su boju njegove majice i učinili da se oseća posramljeno i odbačeno. Srećom, dva učenika viših razreda videli su ovo, i odlučili da na kreativan način stanu zlostavljanju na put.

Sutradan su i sami došli obučeni u roza, ali osim toga, u školu su doneli roze majice i delili ih drugim mladićima po školi. Ubrzo je cela škola bila preplavljena decom u ružičastim majicama.

Jedan od momaka koji je pokrenuo ovu inicijativu rekao je: „Trebalo je da vidite dečaka koji je bio ismevan, kada nas je video! Olakšanje mu se videlo na licu. Izgledao je kao da mu je veliki teret skinut sa leđa!“ Ovaj momak je i dodao da se vršnjačko nasilje dešava često, ali da se retko staje na stranu žrtve. Uglavnom sva deca biraju stranu „jačeg“ i to ne zato što ga podržavaju, već iz straha da i sami ne postanu žrtve.

Šta o vršnjačkom nasilju misle deca, ali i stručnjak iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu, možete pogledati u videu u nastavku.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu