Održana manifestacija povodom Međunarodnog dana nestale dece

U Subotici i Vlasotincu u utorak 25.05. obeležen je Međunarodni dan nestale dece. Prisutnima se obratio osnivač Fondacije Igor Jurić sa aktuelnim podacima vezanim za nestanke punoletnih i maloletnih lica.

,,U prethodnoj godini nije pronađeno 44. nestale dece. To su zabrinjavajući podaci koji se tiču celog društva, ne samo porodica kojima je nestao član porodice. Hajde da pričamo o nestalima, hajde da sprečimo da budu zaboravljeni.’’

Na manifestaciji je nastupao dečiji hor ,,Čuperak’’ sa himnom nestale dece ,,Ne zaboravi me’’ i drugim pesmama koje govore o tematici kojom se Fondacija bavi, poput trgovine ljudima.

Igor Jurić je ovim povodom naglasio da bi broj nestale dece bio znatno manji da je naša zemlja pristala da uvede Amber Alert sistem.

,,Ovaj sistem 25 godina uspešno funkcioniše u Americi. Samo ove godine, u prvih 5 meseci više od 1000  dece bezbedno je vraćeno svojim domovima zahvaljujući Amber Alertu. Voleo bih kada bi ovo zaživelo i kod nas.’’

Međunarodni dan nestale dece ove godine obeležen je i u Vlasotincu, gde je Fondacija nedavno otvorila novu kancelariju. Prisutnima u Vlasotincu se obratila koordinatorka kancelarije Jelena Đokić.

Ona je objasnila da je veoma bitno da ne budemo nezainteresovani kada se priča o nestalima i pomoći porodicama koje su izgubile nekog člana.

blank

,,Možda to što mi činimo deluje sitno, ali verujem da ako svi daju zrno dobra, da će se to dobro duplirati, rasti, i da ćemo imati više lepih i dobrih iskustava i biti bliže ljubavi. To je moralna obaveza svih nas.’’

Ovaj važan datum u Vlasotincu obeležen je dečijim nastupima, horom, recitacijama, nastupom kvarteta i violinistkinje.

Dan posvećen nestaloj deci na obe lokacije završen je projekcijom filma koji je prikazivao fotografije i imena sve dece koja su nepravedno oduzeta od njihovih porodica, dece koja su preminula ili se za njima još uvek traga.

izvor fotografija: S.J. i profil https://www.instagram.com/jelenaljd14/

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu