Međunarodni dan nestale dece

Međunarodni dan nestale dece, 25. maj dočekujemo sa sličnom statistikom kao i prethodnih godina. Tokom 2020. godine prijavljen je nestanak 1372 punoletna lica, od kojih je pronađeno 1280. U 2020. nestalo je čak 1147 maloletnih lica od kojih je pronađeno 1103. Dobre vesti su da nije bilo kriminalnih otmica, niti nestanaka povezanih sa krivičnim delima.

U odnosu na 2019. godinu, u kojoj je prijavljeno oko 1400 nestanaka maloletnika, prošlogodišnji podaci su malo bolji, ali se još uvek radi o velikim brojevima.

Kada pričamo o nestancima, kako dece, tako i odraslih, često prvo pomišljamo na kidnapovanje. Prema podacima iz MUP-a, kriminalne otmice se u Srbiji dešavaju retko. Nestanci lica su uglavnom povezani sa bežanjem iz hraniteljskih porodica, iz doma i od kuće. Razlozi su različiti, od tragičnih poput zlostavljanja koja deca više ne mogu da trpe, do banalnih kao što je strah zbog loše ocene.

Međunarodni dan nestale dece Fondacije ove godine obeležava na dve lokacije – u Vlasotincu i u Subotici. U Subotici će se održati nastup dečijeg hora ,,Čuperak’’ i pozorišna predstava u centru grada, kod Nove fontane sa početkom u 20 časova. U Vlasotincu će se manifestacija početi u 19 časova. Program će otvoriti dečiji hor ,,Smilje’’ koji čine učenici Osnovne škole ,,8. oktobar’’, a potom će nastupiti kvartet sa pesmom ,,Što te nema’’. Program na obe lokacije će pratiti film koji će prikazivati fotografije i imena nestale dece i dece za kojom se još uvek traga.

Veoma je važno da nestali ne budu zaboravljeni. Nestanci se dešavaju svaki dan, a svest o neophodnosti da se javnost o tome alarmira je još uvek niska. Baš zbog ovoga, Fondacija Tijana Jurić se od 2015. godine bori za uvođenje Amber Alerta – sistema za brzo alarmiranje javnosti u slučajevima nestale dece. Radi se o sistemu koji je jedan od najefikasnijih načina da se što pre proširi vest i poveća verovatnoća pronalaska deteta. Ovaj podatak potvrđuje statistika iz Sjedinjenih Američkih Država gde je od početka 2021. godine spašeno 1064 dece zahvaljujući Amber Alertu, koji u ovoj državi uspešno funkcioniše već 25 godina. Od izuzetne je važnosti da i naša zemlja usvoji ovakav model informisanja javnosti i potrage za decom kako bi se broj nestanaka dece maksimalno smanjio.

Nestanci dece su opasni jer su upravo deca najčešće žrtve trgovine ljudima, seksualne i radne eksploatacije. Ne završava se svaki nestanak smrću deteta, već deca koja su odlučila da pobegnu od kuće iz bilo kog razloga najlakše postaju meta predatora koji ih manipulacijom uvode u svet prostitucije, droge i organizovanog kriminala. Nažalost, to su često krugovi iz kojih se deca zarobljena strahom za život i opstanak jako teško izvuku.

Tim Fondacije Tijana Jurić vođen ovim informacijama tokom cele godine održava besplatna edukativna predavanja za roditelje, decu i mlade kako bi podigla svest o ovom problemu. Predavanja su fokusirana kako na informisanje polaznika o potencijalnim opasnostima, tako i na načine kako da preveniraju nezgode ili da se spasu ukoliko se nađu u tragičnoj situaciji.

Još jedan od načina kako pomažemo javnosti da se informiše o nestalim i pronađenim licima je Registar nestalih lica Srbije. Ovaj specifičan registar beleži osobe za kojima porodice još uvek tragaju i dostupan je svima. Molba Fondacije je da i MUP Srbije svoj registar nestalih lica načini javnim kako bi cela država znala koliko lica nestaje tokom godine, a koliko njih je pronađeno, kako je običaj u drugim državama širom sveta.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!