Održana obuka „Rano otkrivanje seksualnog zlostavljanja dece“ za stručne radnike

Obuka „Rano otkrivanje seksualnog zlostavljanja dece: Simptomi i prepoznavanje „, održana je 24. februara u okviru Centra za nestalu i zlostavljanu decu, u Novom Sadu. Ovo je bila prva aktivnost održana u novim prostorijama Centra. Obuku je održao Dr Dušan Vuković, specijalista medicinske psihologije i stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa porodicama, a posebno sa decom.

„Drago mi je što imam priliku da podelim svoje životno i profesionalno iskustvo sa stručnim radnicima koji rade sa decom. Prevencija je važna, i ovo predavanje biće upravo usmereno na nju kroz fokusiranje na što ranije otkrivanje simptoma zlostavljanja i sagledanje svih aspekata ovog fenomena.“ – izjavio je Vuković povodom obuke.

Predavanje je bilo posebno osmilšljeno da pruži učesnicima konkretne alate i tehnike primenjive u svakodnevnom radu. Vuković nije samo prenosio teoretsko znanje, već je kroz svoje priče o slučajevima na kojima je radio direktno osvetlio problematiku seksualnog zlostavljanja dece. Konkretni slučajevi koje je Vuković delio pružili uvid u kompleksnost problema i podstakli razmišljanje o konkretnim rešenjima. Njegova stručnost i empatičan pristup dodatno su doprineli uspešnosti obuke.

U okviru Centra za nestalu i zlostavljanu decu planirano je redovno održavanje obuka od strane eminentnih stučnjaka, kako bi se podstaklo kontinuirano usavršavanje stručnih radnika koji rade sa decom i u kontaktu sa decom. Predsednik Centra, Igor Jurić, istakao je da će u narednom periodu u okviru aktivnosti Centra akcenat biti na usavršavanju tehnika, metoda i pristupa primenjivanih u radu sa decom.

„Planiramo redovne radionice i edukacije za stručnjake kako bismo ohrabrili jačanje kompetencija i unapređenja rada sa decom, u cilju poboljšanja bezbednosti i položaja dece u našem društvu.“ – dodao je Jurić.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!