Oteta devojčica spašena zahvaljujući Amber Alertu

Policija u Masačusetsu locirala je vozilo osumnjičenog otmičara Migela Rodrigeza i spasila 11-godišnju devojčicu, zahvaljujući Amber Alertu, sistemu za širenje i objavljivanje informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Šarlot M. iz Springfilda, kidnapovana nakon što je izašla iz školskog autobusa, pronađena je nepovređena.

Megi Kenei, komšinica otete devojčice, čula je buku isped kuće. Kada je izašla da vidi o čemu se radi, videla kako nepoznati čovek gura Šarlot u kola.

,,Samo ju je zgrabio i bacio na zadnje sedište’’, priča Kenei. ,,Šarlot je vrištala i molila ga da prestane. Čula sam je kako viče: ,,Stani, pusti me, stani, pusti me.’’

U razgovoru sa policijom Šarlot je objasnila da joj je Rodrigez pretio da će je ubiti nožem koji je imao kod sebe ako bude vrištala ili pokušala da pobegne.

Ubrzo nakon nestanka devojčica oglasio se Amber Alert – objavljene su njene fotografije i opis automobila koji je otmičar vozio.  Oko 19 časova, državna policija primila je nekoliko poziva vozača koji primetili automobil u blizini Brimfilda, oko 30 minuta od Šarlotinog rodnog grada.

snimak sa sigurnosne kamere koji je otkrio Rodrigeza

Kako je prilikom otmice svaki minut od ključnog značaja, policija se brzo uputila ka mestu gde su Šarlot i Rodrigez poslednji put viđeni. Plan je bio da se saobraćaj uspori i usmeri u samo jednu traku, radi lakše kontrole i kako bi se smanjila mogućnost od bega. U dugačkoj koloni policija je brzo uočila Rodrigezov automobil. Odmah su ga zaustavili i uhapsili, a devojčica je odvezena u bolnicu.

,,Ovim putem želeo bih da se zahvalim vozačima koji su obratili pažnju na Amber Alert, i javili policiji kada su ugledali Rodrigezova kola. Bez njih ova devojčica sada ne bi bila sa nama.‘ – izjavio je poručnik Akerman na konferenciji za novinare.

Dva dana pre otmice, otac druge devojčice  iz okoline rekao je da je isti automobil prišao njegovoj ćerki i pokušao da je natera da uđe u vozilo. Srećom, devojčica je pozvala oca, koji je izašao i fotografisao registarske tablice na automobilu. Nakon što je Rodrigez uhapšen, potvrđeno je da se broj tablica sa fotografije poklapa sa tablicama kola koja je vozio Rodrigez prilikom otmice Šarlote.

Upravo ovakvi slučajevi ukazuju na to koliko je bitno brzo i organizovano reagovanje prilikom nestanka deteta. Prema rečima Roberta Hovera iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu (National Center for Missing & Exploited Children), oko 95% Amber alert slučajeva reši se u roku od 72 sata.

Kako funkcioniše Amber Alert?

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Kada se objavljuje Amber Alert?

Amber Alert se ne objavljuje u svim slučajevima nestanaka dece, kako se javnost ne bi preplavljivala informacijama, jer se može pretpostaviti da ljudi ubrzo više ne bi reagovali na objave, a time bi ovaj mehanizam izgubio na korisnosti i značaju. Kako bi ovaj sistem pravilno fukcionisao neophodno je jasno uspostaviti nedvosmislene i opravdane kriterijume po kojima se po kratkom postupku odlučuje da li određeni nestanak treba da bude objavljen u cilju alarmiranja najšire javnosti ili ne.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!