Počela realizacija projekta „Bezbedni na internetu – bezbedni u životu“

Fondacija Tijana Jurić edukovaće u narednih pet meseci učenike 40 škola u Srbiji o pravilnom korišćenju interneta kroz projekat „Bezbedni na internetu – bezbedni u životu“  koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

S obzirom na činjenicu da Fondacija poslednje dve godine ima svoj program za preventivno delovanje protiv onlajn predatora i zlostavljanja na internetu, ovaj projekat biće dodatna podrška da se obiđe još veći broj škola i da važnu edukaciju steknu deca, ali i njihovi roditelji i nastavnici. Edukaciju će proći ukupno 1000 učesnika – 800 dece osnovnoškolskog uzrasta i 200 nastavnika i roditelja.

O potrebi za sprovođenjem ovog i sličnih projekata, informacijama kojima se uče deca i mladi, kao i konkretnim primerima zlostavljanja koji su se desili u Srbiji, danas su u Medija centru Vojvodine govorili državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić.

fondacija-tijana-juric

-Nasilje na internetu je pojava koja nažalost beleži rast u poslednjih pet godina. Još uvek kao društvo nismo dovoljno spremni da se suočimo sa tolikom navalom nasilja, i o tome treba intenzivno da razmišljamo. Pored dece, vrlo su nam važni roditelji i s razlogom često kažem da su oni možda i ugroženija grupa od svoje dece, jer je činjenica da su deca danas tehnološki pismenija od odraslih. Upravo deci kroz naše edukacije dajemo realne primere zlostavljanja i zloupotreba na internetu koje su se desile u Srbiji, kako im ne bismo stvarali lažnu sliku da se loše stvari dešavaju „nekome i tamo negde“. Pričamo im kako su, nažalost, prošli njihovi vršnjaci i tada oni celu problematiku shvataju ozbiljnije, istakao je Igor Jurić.

Koristeći podatke dobijene u istraživanju u Srbiji pre dve godine, prema kojima je svaki treći osnovac bio žrtva elektronskog nasilja, a svaki četvrti roditelj bez znanja čime mu se dete bavi za računarom, on je ukazao da svi moramo da se zapitamo zašto je intrenet od jedne korisne stvari neophodne savremenom čoveku, prerastao u opasnost za našu decu.

Edukacije o bezbednoj upotrebi interneta Fondacije Tijana Jurić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo je kao dobar način da se deci pruže informacije koje bi im pomogle da lako prepoznaju i prijave opasnost na internetu.

– Smatramo da je ovaj projekat na konkursu našeg ministarstva bio jedan od boljih, a ono što ga izdvaja jeste činjenica da se ovde radi o obuci velikog broja dece.  Zajednički cilj nam je da radeći na edukaciji, zapravo radimo na prevenciji i zaštiti naše dece prilikom korišćenja interneta, jer ne postoji virtuelna stvarnost. Sve što se dešava na društvenim mrežama, i sve ono što deca čine koristeći savremene tehnologije, ponekad ima velike, tragične i ozbiljne posledice  u stvarnosti i po njihove živote, istakla je državna sekretarka Tatjana Matić.

DECU NE SMEMO PLAŠITI, ALI IH MORAMO ZAŠTITITI

Državna sekretarka je ovom prilikom podsetila da će to ministarstvo za tri nedelje i zvanično otvoriti nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, odnosno kol-centar koji će praktično predstavljati prvi institucionalni vid pomoći i podrške žrtvama zlostavljanja i uznemiravanja na internetu.

– Vlada Srbije je donela uredbu o bezbednosti i zaštiti dece na internetu jer ovo više nije problem kojim može da se bavi samo civilni sektor, kakav je bio slučaj do pre nekoliko godina. U međuvremenu, ovaj problem je prerastao okvire sporadičnih događaja ili incidenata, i postao je svakodnevnica. Činjenica da smo doneli tu uredbu, kao i da smo u finalnoj fazi otvaranja kol-centra, svrstava nas u red zemalja koje su na vreme shvatile na koji način se trebaju izboriti, istakla je Matić dodavši i da decu ne smemo plašiti, ali da ih moramo zaštititi.

Na kraju razgovora zaključeno je da pored institucija, ozbiljan doprinos borbi protiv opasnosti i zloupotreba na internetu, treba da pruži civilni sektor – nevladne organizacije, ali i mediji koji bi edukacijom javnosti, naročito ranjivih grupa, mogli da odigraju važnu ulogu u srpskom društvu.

Projekat „Bezbedni na internetu – bezbedni u životu“ sprovodiće se do 30. juna, a Fondacija Tijana Jurić nastaviće da se bavi edukovanjem dece i prevencijom nasilja na internetu kroz svoje standardne programske aktivnosti i nakon tog roka.

 Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu