Reši kviz i osvoji vredne nagrade – obeležavamo Dan sigurnijeg interneta

Fondacija Tijana Jurić obeležiće 7. februara Dan sigurnijeg interneta onlajn kvizom koji će biti dostupan deci i učenicima svih osnovnih škola na teritoriji Srbije.
Reč je o nacionalnom projektu Hrvatske koji poslednjih godina u kontinuitetu realizuje tamošnji Centar za bezbedni internet iz Osijeka uz podršku brojnih partnera koji se zalažu za bezbedno korišćenje interneta, naročito među najmlađom populacijom.

Ove godine u projektu učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Dan sigurnijeg interneta organizuje se u sklopu projekta „Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place” koji sufinansira Evropska unija iz programa Department C – Connecting Europe Facility (CEF).

Cilj je da rešavanjem zanimljivog kviza, deca uzrasta do 15 godina kao najranjivija grupa internet korisnika, pokažu znanje o korišćenju interneta.

KAKO SE PRIJAVITI I UČESTVOVATI U KVIZU?

Kviz će biti aktivan 7. februara od 9 do 19 časova na stranici www.dansigurnijeginterneta.org. Po ulasku na stranicu, klikom na baner „Kviz“ otvoriće se formular za popunu podataka. Na dnu formulara biće ponuđena direktna opcija „Započni kviz“ kojom svaki učesnik zapravo ulazi u nadmetanje u znanju o korišćenju interneta.

Nagrade se dodeljuju slučajnim odabirom između onih takmičara koji su kviz rešili sa 80% ili više tačnih odgovora. Spisak srećnih dobitnika biće objavljen u 19,20h na stranici www.dansigurnijeginterneta.org.

VREDNE NAGRADE ZA NAJBOLJE UČESNIKE

U saradnji sa Fondacijom Tijana Jurić vredne nagrade za učenike iz Srbije obezbedila je Kompanija Comtrade.

– Deca i mladi mogu pomoći tako što će poštovati ostale korisnike interneta štiteći svoju reputaciju (ali i reputaciju drugih) i tražiti način kako da Internet koriste za kreiranje, uključivanje u razne aktivnosti i deljenje s drugima. Takođe, mogu pomoći reagovanjem na negativne stvari na internetu – da daju podršku svojim vršnjacima koji se suočavaju s nasiljem na internetu, da se suprotstave cyber-nasilju i da prijave sav neprimeren ili zabranjen sadržaj koji primete.

– Roditelji i staraoci mogu pomoći kreiranju boljeg interneta održavanjem otvorenog i iskrenog dijaloga sa svojom decom o njihovom ponašanju na internetu, podstičući decu na samostalni razvoj na internetu. Mogu se suprotstaviti negativnostima tako što će ostati uključeni u aktivnosti svoje dece na internetu, davati primer kako se pozitivno ponašati na internetu, i prijaviti neprimereni ili zabranjeni sadržaj koji primiete.

– Učitelji i socijalni radnici mogu pomoći tako što će deci pružiti informatička znanja i veštine koji su potrebni u današnjem društvu, ali i dajući im priliku da koriste i kreiraju pozitivan sadržaj na internetu.

Kako ostatak društva može uticati na kreiranje sigurnijeg interneta saznajte OVDE

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!