Podrška Pokrajinskog sekretarijata za kulturu projektima Fondacije Tijana Jurić

Predstavnici Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić i Bojana Latinović, sastali su se sa pokrajinskim sekretarom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesorom Miroslavom Štatkićem i njegovim zamenikom Nebojšom Kuzmanovićem u cilju unapređenja jednog od projekata fondacije – etno Festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“.

Prema rečima osnivača fondacije Igora Jurića, osnovni motiv za osnivanjem festivala bila je želja da kulturnim sadržajem i motivisanjem dece da se bave pravim vrednostima kakvo je etno pevanje, kao društvo preventivno delujemo i suprotstavimo se nasilju. Istovremeno, želja Fondacije Tijana Jurić je i da u Bajmok, malo mesto nadomak Subotice koje pored Tijanine, pamti niz tragičnih sudbina, vrati kulturu i pesmu mladim ljudima.

sastanak-pokrajinski-sekretar

– Sve što se o mestu Bajmok u proteklom periodu pisalo, želeli smo da promenimo u neku pozitivnu sliku. Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“, na kom deca starosti do 16 godina, koliko je imala Tijana, pevaju etno pesme, pokazuju svoje talente, jedan je od načina da mladima otvorimo mogućnost da se bave dobrim, vrednim stvarima. Tijana je pohađala časove etno muzike, svirala je violončelo, imala je veliki muzički talenat. Veliku podršku kroz dva održana festivala dali su nam glumci Branislav Lečić, Predrag Miki Manojlović, Danica Krstić, Jelena Tomašević, Narodni orkestar i Vlada Panović, i mnogi drugi. Želja nam je da u dogledno vreme, ne samo proširimo vidljivost festivala, već i da neke naše dečije pisce povedemo u obilazak škola, kako bi se što više pričalo o borbi protiv nasilja. Zbog svega toga, potrebna nam je institucionalna podrška sekretarijata, rekao je u svom izlaganju Igor Jurić.

Prema rečima savetnice za odnose sa javnošću Bojane Latinović, festival koji je pokrenula Fondacija Tijana Jurić kao jedinstveni projekat u zemlji mogao bi već u narednoj godini dobiti međunarodni karakter učešćem etno izvođača iz zemalja u regionu koje takođe neguju izvornu muziku.

Sekretar Štatkić je istakao da je sam koncept festivala veoma dobar i da će sekretarijat sa institucionalne strane pojačati njegov sadržaj.

– Živimo u vremenu suočavanja sa brojnim oblicima nasilja i zato moramo da zaštitimo decu, kao najosetljiviju grupaciju. Sam koncept ovog projekta mora da izađe iz anonimnosti i da pošalje jasnu poruku i simboliku koju nosi, zaključio je na kraju sekretar Štatkić.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu