Poseta Amsterdamu: Sastanak članova INHOPE mreže

Tokom 5. i 6. decembra 2023. godine održan je godišnji sastanak IHNOPE mreže, internacionalne mreže koja se bavi zaštitom dece na interenetu i uklanjanjem štetnog materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece.

Ovi sastanci imaju za cilj da pomognu i podstaknu razmenu znanja stručnjaka u oblasti zaštite dece na internetu, ali i da skrenu pažnju na nove opasnosti koje su se pojavile na mreži. Zajedno, sve članice mreže kreiraju odgovor na opasnosti kako bi se deca u svakoj državi bila zaštićena.

Tokom prvog dana održane su 4 radionice tokom kojih su sve države članice INHOPE-a, podeljene u 10 radnih grupa. Cilj radionica je bilo formiranje strategije za dalji rad mreže, koja će biti primenjivana od 2025. do 2027.

Svaka od grupa delila je probleme na koje nailazi prilikom rada na uklanjanju štetnog materijala sa interneta i nudila potencijalna rešenja kako bi taj izazov mogao biti prevaziđen.Nakon toka pokrenuta je diskusija, kako bi se svaki pojedinačni problem razradio.

Unutar svake grupe bili su predstavnici INHOPE organizacije, koji su pažljivo slušali svaku članicu i postavljali pitanja.

Na kraju radnog dana, svaka država je bila saslušana, i svi predlozi i ideje su zapisani.

Najčešći problemi sa kojima se organizacije koje imaju hitnu liniju za prijavu štetnog materijala susreću su nedostatak zaposlenih i previše materijala koji čeka da bude pregledan, a ne stiže na red. Još jedan od problema bila je i niska svest o postojanju portala odnosno linije za pomoć, prijavu i uklanjanje štetnog materijala. Takođe, mnoge države su spomenule i nedostatak zakona koji bi zaštitili decu na internetu.

Predložene ideje za ove probleme su – angažovanje dodatnih treninga za analitičare koji rade na uklanjanju sadržaja od strane INHOPE-a, kako bi se edukovao i obezbedio veći broj analitičara. 

blank

Na dnevnom redu su se našli i predlozi za promene i dopune zakona prilikom kojih bi INHOPE bio dostupan za savetovanje, zagovaranje i pomoć.

Tokom drugog dana održan je izbor za nove članove INHOPE upravnog odbora. Svaka članica je glasala i dogovoreno je proširenje upravnog odbora sa 6 na 7 članova. Paraskevi Fragopoulou, SafeLine, Grčka, Heidi de Pauv, Child Focus, Belgija i Seila Samleang, APLE, Kambodža, pridružili su se Upravnom odboru INHOPE-a kako bi ojačali globalnu delovanje na polju zaštite dece. 

blank

Nakon glasanja održana je radionica o pravima deteta u okviru koje su sve grupe podelile ideje kako možemo da učinimo da se glas dece i mladih više čuje. Jedna od ideja koja se ponavljala je – uključivanje dece prilikom donošenja odluka koje ih se tiču pod sloganom “nothing about us, without us” (ništa o nama, bez nas), kao i češće uključivanje žrtava.

Ova dva dana bila su u potpunosti posvećena kreiranju strategija za poboljšanja položaja deteta u društvu i stvaranja bezbednijeg okruženja za decu i mlade.

Unapred se radujemo usvajanju nove strategije i daljoj saradnji sa mrežom INHOPE.

 

naslovna fotografija, izvor: inhope.org

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu