Neprofitne organizacije u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji

Centar za nestalu i zlostavljanu decu je učestvovao na obuci „Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma“ u organizaciji Beogradske otvorena škole u saradnji sa GIZ-om u okviru projekta EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji.

Neprofitne organizacije (NVO) igraju ključnu ulogu u društvenom razvoju, humanitarnim aktivnostima i promociji ljudskih prava. Međutim,u kontekstu prevencije pranja novca i sprečavanja finansiranja terorizma, organizacije iz nevladinog sektora postaju predmet sve veće pažnje. Ono sa čim smo se upoznali na obuci su:

  • Krivični aspekt fenomena terorizma, kao i analiza domaćih međunarodnih praksi koje otkrivaju kompleksnost krivičnih aspekata terorizma. Kroz saradnju sa međunarodnim partnerima, naša zemlja prati i reaguje na ove fenomene, jačajući svoje zakonodavstvo kako bi se efikasno suočila sa ovim problemima.
  • Prikazani su nam rezultati Nacionalne procene rizika NGO sektora od finansiranja terorizma koji pruža uvid u metodologiju i kriterijume koju su korišćeni. Identifikovali smo ključne fakotore koji određuju pretnjem ranjivosti i posledice u odnosu na NGO.

Analizirajući trendove i tipologije, otkrivamo rizike za zloupotrebu NGO u finansiranju terorizma. Prepoznavanje ovih rizika ključno je za razvoj preventivnih mera i jačanje otpornosti NGO sektora.

Zaključci stručnjaka iz Nacionalne procene rizika pružaju holistički pogled na pretnje, ranjivosti i potencijalne posledice u vezi sa NGO sektorom. Identifikovani su ključni elementi za unapređenje sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u ovom sektoru.

Ove vrste obuka naglašavaju važnost aktivnog uključivanja našeg sektora u globalne napore sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Nastavak saradnje između NGO, regulatornih tela i međunarodnih organizacija ključan je za očuvanje integriteta ovog sektora i doprinos globalnoj bezbednosti.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu