Predstavljamo 12 takmičara 4. Festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“
takmičara

4. Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ održava se 29. i 30. juna u Bajmoku. Drugo veče posvećeno je takmičenju dece u pevanju etno pesama, a ove godine videćemo 10 nastupa i ukupno 12 talentovanih takmičara. 

takmičara

Dvanaestoro talentovane dece videćemo druge večeri Festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“

Nakon što je stručni žiri na audicijama odabrao najuspešnije, takmičari će pred publikom u Bajmoku nastupiti uz pratnju narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodina pod vođstvom Miće Jankovića. Žiri u sastavu Bojana Nikolić Petričković, Bilja Krstić i Dimitrije Golemović odabraće pobednika koji će osim nagrade Glas anđela dobiti i 9-mesečnu stipendiju. Škola tradicionalnog pevanja etnomuzikologa Bojane Nikolić Petričković jednom će takmičaru darovati stipendiju za besplatno školovanje glasa u trajanju od jedne godine. Posebnu nagradu dodeliće i RTS, odnosno emisija „Od zlata jabuka“.

Evo kojih 12 takmičara ćemo slušati druge večeri Festivala u Sportskom centru u Bajmoku, sa početkom u 19.30.

takmičara

Anđelina Švarc ima 12 godina i dolazi iz Zrenjanina, gde ide u Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“, a završila je i 4. razred Niže muzičke škole „Josif Marinković“ – odsek violina. Već 6 godina je članica KUD-a „Pionir“. 2016. godine osvojila je Laureat prvog stepena na festivalu slovenske muzike u Moskvi.

 

 

 

takmičaraKristina Damnjanović iz Kruševca ima 16 godina, a peva od svoje šeste. Učenica je Srednje muzičke škole „Stevan Hristić“ i članica crkvenog hora „Sveti knez Lazar“, kao i nekoliko KUD-ova. Učestvovala je na velikom broju festivala i takmičenja, na kojima je osvajala prva mesta. Samo neke od nagrada su: 1. mesto na takmičenju Lomnićki đerdani (2015), 1. mesto na Etnoviziji u Latkovcu (2016), 1. mesto na takmičenju u Orasju (2017), 1. nagrada na takmičenju iz solfeđa i teorije muzike (2015), 1. nagrada na takmičenju iz solfeđa (2017), 1. nagrada na republičkom takmičenju iz solfeđa i teoretskih predmeta (2017). Kaže da voli svaku vrstu muzike, ali najviše izvornu narodnu muziku i da želi da je sačuva od zaborava.

takmičara

 

 

Dora Mako je rođena 2004. godine i učenica je sedmog razreda OŠ „Miloš Crnjanski“ u Subotici, kao i niže muzičke škole. Peva u školskom horu i svira klavir, a u slobodno vreme voli da peva, igra odbojku i vozi rolere. Obožava da učestvuje u školskim priredbama, a svoje prvo festivalsko iskustvo imaće upravo na Festivalu „Glas anđela – Tijana Jurić“.

 

 

 

takmičara

Mirela Vereš ima 14 godina i nedavno je završila osmi razred OŠ „Kizur Ištvan“, kao i osnovnu muzičku školu tradicionalnog pevanja, obe sa odličnim uspehom. Kaže da je još u najranijem detinjstvu znala da će biti umetnica, pa tako od svoje treće godine aktivno trenira moderan balet. Pored mnogo medalja osvojenih ekipno, Mirela je ove godine imala prvi solo nastup i zauzela 2. mesto na državnom takmičenju i plasman na evropsko. Neko vreme pohađala je i dramsku sekciju u svojoj školi, a od septembra će biti učenica prvog razreda srednje muzičke škole.

 

tamičara

Milena Nikitović je rođena 2002. godine i učenica je Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu. Završila je nižu muzičku školu i članica je KUD-a „Srbija“ u Kuli. Omiljeni kompozitori su joj Šopen, Rahmanjinov i Betoven. Od nagrada izdvaja: pobednik festivala dečije pesme Vivkovizija sa pesmom za koju je napisala muziku i tekst, 1. nagrada na festivalu pijanizma (2013), 2. nagrada na 13. takmičenju mladih pijanista (2013), 1. nagrada na 4. festivalu pijanizma (2014), 2. nagrada na festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije (2014), 1. nagrada na festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije (2016). Milenu interesuje i nauka, pa je tako polaznica seminara biomedicine Istraživačke stanice Petnica. Voli da čita, peva i svira, fotografiše…

 

Nađa Sivč ima 13 godina i dolazi iz Kule. Voli muziku i folklor. Već dve godine je članica hora, a od svoje 8 godine igra folklor u KUDu „Srbija“. Učenica je OŠ „Petefi brigada“ u Kuli.

takmičara

Nađa Sivč

 

takmičaraDanica Kadović je rođena 2002. godine kao peto dete u porodici. Sa sedam godina je počela da peva u dečjem crkvenom horu u Obenovcu, gde se pored duhovne muzike izvodi i tradicionalna muzika. Profesor muzike, Maja Obradović (koja vodi dečiji crkveni hor, dečiji gradski hor i etno pevačku grupu u Obrenovcu) prepoznala je njen talenat i svih ovih godina je pomagala Danici da se afirmiše u onome što voli. Danica je sa pevačkom grupom i horom nastupala na mnogo takmičenja u zemlji i inostranstvu, gde su osvajali nagrade, a pojedinačno je nastupila jesenas, na takmičenju radijskih pevača u Rakovici „Prvi ton“, u kategoriji etno pevača i osvojila 3. nagradu. Osim tradicionalnog pevanja, velika ljubav su joj folklor i stari običaji  naroda koji žive na prostoru naše zemlje. Odličan je đak, skromna i odgovorna.

 

takmičaraSofija Dacić je rođena 2002. u Beogradu. Najmlađa je od troje dece u porodici. Još u vrtiću pokazivala je interesovanje za muziku, ali i za sport, pa tako počinje da trenira umetničko klizanje, zatim i odbojku. Međutim, njeno interesovanje za muziku stavlja sport u drugi plan. Učenica je prvog razreda V beogradske gimnazije. Takmičila se na mnogim dečjim muzičkim takmičenjima. Upisuje Osnovnu muzičku školu „Mokranjac“, odsek flauta. Priključuje se vokalnoj radionici „Bistrik“ i u svojoj muzičkoj školi upisuje etno pevanje. Sofija voli putovanja, druženja i životinje, a posebno svog psa Arčija. U budućnosti želi da se bavi humanitarnim radom u sferi zaštite dece i životinja.

 

 

takmičara

 

Jana i Dunja Mihajlović su rođene sestre koje nam dolaze iz Jakova. Jana ima 14 godina i osnovnu školu završila je kao đak generacije. Ove godine završila je uspešno i nižu muzičku školu (klarinet), peva u vokalskoj radionici „Bistrik“, kao i u orkestru manastira Fenek – Fenečki biseri. Dunja je godinu dana mlađa i zajedno sa Janjom peva u „Bistriku“ i „Fenečkim biserima“. Obe imaju velik broj nagrada sa raznih takmičenja, a ove godine osvojile su i Laureat takmičenja Zlatna sirena. Na republičkom takmičenju u izvođenju narodnih i etno pesama Jana i Dunja osvojile su prvu nagradu.

 

 

 

takmičaraBlizanci  Iva i Vasilije Vučković imaju 7 godina i dolaze iz Šapca. Tri godine pevaju u horu „Mladiša“, dve godine u crkvenom horu „Sv. Trojica“ i isto toliko u etno horu „Jefimija“. Tri godine igraju u KUD-u „Abrašević“ u Šapcu gde su takođe počeli i da pevaju od ove godine. Od septembra kreću u prvi razred osnovne škole i pripremni razred u muzičkoj školi –  Iva odsek klavir, a Vasilije harmonika; na prijemnom ispitu su dobili po 100 bodova. Sa horom „Mladiša“ osvojili su jednu specijalnu nagradu za nastup, i jedno prvo mesto  na međunarodnom takmičenju u Panoniji na susretima dece i pesnika, a  kao etno duo Iva i Vasilije osvojili su 1. mesto u kategoriji etno pesma na međunarodnom takmičenju u Panoniji. Završili su muzičku radionicu sviranje na udaračkim instrumentima, pa sada sviraju tarabuku, daire… Treniraju aikido, a članovi su i sportske škole gde su takođe osvajali brojne nagrade. Završili su ski-školu, a osim skijanja vole i klizanje na ledu. Stipendisti su Grada Šapca u programu Abakus i članovi likovne radionice kod prof. Jelene Inđić. U slobodno vreme vole da voze bicikl, rolere, skejt i vole da se druže sa drugarima – posebno na rođendanskim žurkama.

 

 

 

 

 

 

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu