Predstavljamo Gradski narodni orkestar „Spomenar“ iz Sombora

Kada se u jednom orkestru spoje mladost i iskustvo, onda se šire zvuci melodije koja pogađa i srce i dušu.

Osim što su, nadaleko poznati kao dosledni čuvari narodne muzike i kulturne baštine, članovi Gradskog orkestra „Spomenar“ iz Sombora su virtuozi na svojim muzičkim instrumentima koji će dati svojevrsni pečat Prvom festivalu „Glas anđela – Tijana Jurić“ i svakoj pesmi otpevanoj na njemu.

Za ovu manifestaciju vredno se pripremaju već nekoliko meseci, jer im je kako kažu od izuzetnog značaja, kako zbog etno pesama, koje se danas retko mogu čuti, tako i zbog želje da budu deo onih umetnika koji su spremni da sačuvaju uspomenu na jednu izuzetno talentovanu devojčicu, čija ih je sudbina duboko potresla – Tijanu.

Sve probe orkestra, svi aranžamni pesama koje će biti otpevane na samom festivalu odvijaju se pod budim okom i „dirigenstkom palicom“ Strahinje Rašića, šefa orkestra.

Evo kako je nastao poznati somborski orkestar „Spomenar“.

– Najlepša stvar koja može da se dogodi je kada se san pretvori u javu. Moj san od detinjstva, kada sam tek počeo da se bavim muzikom, bio je da imam svoj orkestar. Sa nekolicinom prijatelja, istomišljenika, počeo sam da ostvarujem svoj san u proleće 2009. Godine, da bi u jesen, tačnije na crkveni praznik Rođenje Presvete Bogorodice (Mala Gospojina) 21. septembra registrovali Gradski narodni orkestar „Spomenar“ Sombor – kaže Strahinja Rašić.

Većina članova orkestra su nekadašnji članovi kulturno-umetničkih društava čija volja za očuvanjem narodne muzike, igre, tradicije nikada ne prestaje.

– Osnovni motiv našeg rada je u samom nazivu „Spomenar“ što simbolizuje čuvanje, a mi smo čuvari narodne muzike. Pored izvorne narodne muzike negujemo i novokompovanu muziku koja je u duhu tradicionalne muzike, muziku sa teritorije bivše Jugoslavije, kao i muziku Balkana. U današnjem vremenu kada nas potiskuju sa svih strana, kada treba da se zapitamo šta nam se dešava sa kulturom (muzikom, pesmom, jezikom, pismom), kada se nalazimo na vetrometini između istoka i zapada i podnosimo teške terete, „Spomenar“ vodi bitku da sve to sačuva – zaključuje Strahinja Rašić.

U sastavu „Spomenara“ uspešno radi i ženska pevačka grupa „Vile“ čiji je umetnički rukovodilac Anita Krempatić, etnomuzikolog.

ČLANOVI ORKESTRA SPOMENAR

Bojan Šop – harmonika (Prva harmonika Vojvodine 2012. godine, kao i Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema 2014. godine)
Zlatko Krempatić – klarinet
Vanja Kahrimanović – flauta
Danijel Hatnađ – flauta
Nikola Jovišić – truba
Kristina Pejić – violina
Vivien Kurtović – violina
Nikoleta Malenić – violina
Petar Karas – bubnjevi
Zoran Sapožničenko – bas gitara
Vasilj Glumac – ritam gitara
Strahinja Rašić – harmonika (šef orkestra)

VOKALNI SOLISTI

Anita Krempatić
Meira Mrđenov
Stojanka Lakobrija Savić
Zorana Iđuški
Nemanja Guzijan

gradski-narodni-orkestar-spomenar-sombor (5)

ŠKOLA TRADICIONALNOG PEVANJA

Gradski narodni orkestar „Spomenar“ Sombor intenzivno radi na očuvanju kulturne baštine, a u prilog tome govori i činjenica da je sve više mladih talenata koji pohađaju Školu tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić, etnomuzikologa iz Beograda.

Asistent predavač je Nemanja Guzijan.

Vesna Ivošević

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!