Predstavljamo takmičare Prvog festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“

Bliži se dan kada će pred stručnim žirijem i mnogobrojnom publikom zapevati devet devojčica i jedan mladić na prvom festivalu „Glas anđela – Tijana Jurić“. Oni ga sa nestrpljenjem isčekuju, kako bi im se ostvarila želja da pevaju u znak sećanja na Tijanu.

Pesme koje je ona volela… A volela je i pevala sve. Njen san je bio da usavrši etnomuzikologiju… Nije ga dosanjala. Za nju će pevati njeni vršnjaci. Tako će bar na tren ona živeti u svakoj noti otpevane pesme…

A nisu svi kandidati imali tu sreću da stanu na binu i pevaju za Tijanu. Žiri je na audiciji odabrao samo one najbolje. Proliveno je mnogo suza, a svako od prijavljenih kandidata imao je samo jedno pitanje: „Pevamo li bar približno dobro kao Tijana?“. Ona im je postala uzor, neko koga će pamtiti…

Žiri u sastavu Bojana Nikolić, Anita Krempatić i Nemanja Guzijan nisu imali „milosti“ prilikom odabira kandidata. Mnoge je iskrenost žirija pomalo uvredila, ali su prihvatili i kritike i pohvale. Jedno je sigurno, njihovi vokali i način na koji su pevali izazvali su „buru emocija“… u svakoj pesmi bila je Tijana…

Audicija je održana u Domu kulture u Svetozaru Miletiću, a sve pesme, svakog kandidata slušao je i Goran Milić, šef kabineta gradonačelnika Sombora.

– Grad Sombor i gradonačelnik Saša Todorović lično podržavaju ovu manifestaciju, a sudbina Tijane Jurić sve nas je duboko potresla. Želimo da učinimo sve što je u našoj moći da bude što bolje organizovan – rekao je Goran Milić.

Veličanstven prizor usledio je na generalnoj probi kada su takmičari prvi put zapevali uz pratnju Gradskog narodnog orkestra „Spomenar“ iz Sombora. Pesme koje božanstveno zvuče, raspevana mladost i pomešana osećanja sreće i tuge… Sreće što je Srbija puna mladih talentovanih ljudi i sete što se kroz svaku pesmu nevidljivo, sasvim nečujno provlači Tijanino ime…

Poruka festivala je „kulturom protiv nasilja“, a kome će pripasti titula najboljeg, odlučiće stručni žiri.

KATARINA NOVAKOVIĆ (16), SUBOTICA

Kada je imala tri godine počela je da svira klavir, a od trinaeste da pohađa časove tradicionalnog pevanja. Muzikom se bavi od malih nogu i to je prevagnulo pri izboru srednje škole. U Muzičkoj školi Subotica pohađa dva odseka – klavirski odsek i odsek za etnomuzikologiju vanredno. Pored škole bavi se folklorom. Sa svojim Kulturno-umetničkim društvom železničara “Bratstvo” ide na takmičenja gde ga predstavljam u kategoriji vokalnog soliste, što je rezultatiralo osvajanjem brojnih nagrada i priznanja. U slobodno vreme piše i komponuje pesme, među kojima je i pesma za Tijanu.

INES BAJIĆ (15), SUBOTICA

Učenica prvog razreda srednje Muzičke škole Subotica. U srednjoj školi pohađa odsek za tamburu, a paralelno u nižoj odsek za tradicionalno pevanje. Od malena ju je muzika najviše zanimala. Ljubav prema tradicionalnoj muzici potiče od vremena kada se bavila folklorom. Prvi veći solo nastup imala je sa šest godina kada je odlučila da se muzikom želi baviti i u budućnosti, jer je to ono što je zaista usrećuje. Višestrana je osoba i ne voli ograničenja, pa smatra da je to uzrok mnogobrojnih obaveza koje ima. S obzirom da svira u dva subotička tamburaška orkestra, probe pet puta nedeljno su neizbežne. Takođe, peva u crkvenom katoličkom vokalno-instrumentalnom sastavu „Proroci“ sa kojima često nastupa. U slobodno vreme sa prijateljima voli stvarati muziku različitih žanrova, kao što su džez, pop, indie pop, bluz. Ne zna još tačno kojim će se pravcem baviti u budućnosti, ali zna da će to definitivno biti muzika.

VIOLETA RADIĆ (16), SUBOTICA

Rođena je u Kraljevu, 17.10.1999. godine. Ide u prvi razred srednje Muzičke škole u Subotici na Odsek za tradicionalno pevanje. Njeni roditelji su primetili talenat i zainteresovanost za pevanje još u prvom razredu osnovne škole. Sa 11 godina je krenula u nižu muzičku školu. Pored pevanja, u slobodno vreme se bavi i crtanjem. U serijalu emisije „Šljivik“ sezona 2013/14 takmičila se u kategoriji vokalnih solista, učestvovala je na festivalima mladih izvođača tradicionalne muzike u Beogradu (2013. i 2014. godine), a stručni žiri je u okviru takmičenja „Internet music competition“ nagrađivao drugim i trećim nagradama (2013, 2014. i 2015. godine).

NEMANJA HARIŠ (16), SENTA

Rođen je 02.11.1998. godine u Senti. Osnovnu školu, kao i muzičku osnovnu školu završio je u Horgošu na odseku za klavir. Ide u srednju Muzičku školu u Subotici. Redovan je učenik na etnomuzikološkom odseku, a vanredno na teoretskom odseku. Svakodnevno peva tradicionalnu muziku sa prostora Srbije, Makedonije i Crne Gore. Voli da svira klavir, komponuje i improvizuje. Klavir svira od svoje osme godine. Sluša pop, rok, folk, džez, horsku i tradicionalnu muziku. Član je subotičkog crkvenog hora „Sveti Roman Melod“, kao i pevačke grupe „Zlatovez“ u Muzičkoj školi Subotica.

MILICA STOJANOVIĆ (13), NIŠ

Učenica Osnovne škole “Jovan Sterija Popović”. Rođena u Nišu 05.02.2002.godine. Svoj prvi nastup imala je u decembru 2008. godine u okviru manifestacije „Zlatna pčelica“ u Nišu, gde je osvajila zapaženu nagradu. Učesnik je projekta „Pomoć ugroženim Nišlijama“ izvođenjem etno kompozicija i projekta „Očuvanje srpske tradicije i starih zanata“ u okviru Niške banje. Redovni je član vokalne radionice „Bistrik“ Bilje Krstić. Gaji veliku ljubav prema etno pesmama, srpskoj tradiciji i običajima kao i očuvanju istih.

JOVANA KOVAČEVIĆ (15), BEOČIN

Rođena je 20.01.2000. godine. Pohađa Srednju muzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu. Muzikom se bavi od svoje sedme godine, kada je krenula u nižu muzičku školu “Josip Slavenski”. Svira klavir.

DEJANA VULETIĆ (14), SVETOZAR MILETIĆ

Učenica je Osnovne škole “Bratstvo-Jedinstvo” i član Kulturno-umetničkog društva “Vidovdansko kolo”. Peva od svoje pete godine. Slobodno vreme provodi pevajući, a voli i da čita knjige. Osim toga, voli da piše i literarne radove, ali je muzika ono bez čega ona ne može da provede dan. Ljubav prema etnomuzici nasledila je od svoje bake.

NIKOLINA KARABATIĆ (15), STANIŠIĆ

Završila je Osnovnu školu. Prepoznatljiva je po svom osmehu,. Nikad ga ne skida sa lica. Osećajna je druželjubiva i najviše od svega voli da peva.

DANIJELA KARIŠIK (16), ALEKSA ŠANTIĆ

Učenica je Srednje ekonomske škole u Somboru. Za učešće na festival se prijavila, jer joj se dopala ideja da Tijanini vršnjaci svake godine pevaju za nju, jer je ona to zaslužila pošto je i sama volela muziku. Obožava da peva, a folklor igra od svoje sedme godine. Etno pevanje je nešto sasvim novo što je otkrila da ume, tek kada se prijavila za učešće na festivalu.

MAJA ZRNIĆ (15), BAČKI BRESTOVAC

Zovem se Maja Zrnić i imam 15 godina. Živim u Bačkom Brestovcu. Član sam KUD-a „Nikola Tesla“ iz Bačkog Brestovca. Mnogo puta sam nastupala za KUD i to mi predstavlja veliko zadovoljstvo. Muziku i pevanje volim otkad znam za sebe i to je moja velika ljubav. Osim što nastupam za KUD, nastupala sam i na mnogim školskim priredbama. Na festival sam se prijavila, jer volim pevanje i zato što želim da budem deo ovog projekta. Planiram da nastavim da se bavim muzikom, jer je to nešto što mnogo volim i što me ispunjava.

Vesna Ivošević

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu