Bolna roditeljska borba za Tijanin, Zojin, Marijin, i zakone za svu decu

Sa porukom da „bezbednost dece ne sme da čeka“ i „zašto Tijanin zakon još nije usvojen“, u nedelju 28. juna na Trgu slobode u Novom Sadu okupiće se građani Subotice, Novog Sada, Beograda i drugih gradova i tihim porodičnim protestom poslati zajedničku sliku o potrebi da postojeći Zakon o policiji bude izmenjen što pre.

Podršku protestu daće veliki broj roditelja, među kojima je i porodica Mirosavljević, roditelji koji su inicirali i dočekali usvajanje „Zojinog zakona“, nakon smrti svoje kćerke Zoje. Iako nije u direktnoj vezi sa bezbednošću dece, ovaj zakon omogućava bolji tretman mališana obolelih od teških retkih bolesti. Zajedničko sa Zojinim, Marijinim, Tamarinim i sada čekajućim „Tijaninim zakonom“, jeste roditeljska inicijativa.

Bojana i Danilo Mirosavljević danas govore za Fondaciju „Tijana Jurić“ o teškom i bolnom putu kroz koji su prošli do usvajanja zakona i o važnosti podrške celokupne javnosti u Srbiji u ovakvim situacijama.

– Ideja o „Zojinom zakonu“ postoji od onog momenta kada su nam u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje praktično rekli da je naše dete „kolateralna šteta ove države“. Da li je to adekvatan odgovor institucije koja postoji zbog nas građana ili bi trebalo da je tako, a nije? Tada smo doneli odluku da tužimo RFZO, jer je našoj devojčici uskratila pravo na dijagnostiku, a samim tim i na potencijalno lečenje. Iako smo Zoju tada hitno odveli o svom trošku u London na dijagnostiku, odlučili smo da istrajemo do kraja u svojoj nameri da se to nijednom detetu više ne desi, da gubi dragoceno vreme zbog nemara RFZO-a. Sudski proces je trajao više od šest godina. Na žalost, Zoja je preminula, a svoje pravo na dijagnozu nije dočekala. Tog 6. avgusta 2013., Zoja je pustila svoja krila, otišla je potpuno mirno, u snu, sa osmehom na licu – počinju potresnu priču Bojana i Danilo Mirosavljević.

Nakon donete presude da je RFZO njihovoj ćerki uskratio pravo na dijagnozu, Mirosavljevići, iako slomljeni bolom, otpočeli su borbu za „Zojin zakon“. Pokrenuli su inicijativu za zakon koji danas svakom detetu i građaninu ove države obezbeđuje pravo na dijagnozu.

– Borba za „Zojin zakon“ je bila veoma, veoma naporna i za oboje emotivno teška, ali smo znali da se borimo za pravu i ispravnu stvar. Bezbroj sastanaka, susreta na kom su nam vadili srce „na živo“ pokušavajući da nas ubede kako „niko ne može lekara da natera na nešto“… Ali ono što je bilo najvažnije – Zoja je bila na našoj strani, na strani dece, pobedili smo, život je pobedio! Kad roditelj izgubi svoje dete, ne postoje više lepi dani, praznici, ne postoje rođendani… Ali, postoje Veliki dani – 23. januar 2015. je dan kad je Zojin zakon usvojen, jednoglasno. Od tog dana je spaseno mnogo dece i to je ono što daje smisao svemu – priča Bojana Mirosavljević.

zoja-i-mama

Smisao izmene zakona upravo leži u veri da će mnoga deca biti spašena, zdravstveno ili bezbednosno. Nakon tragičnih gubitaka svoje dece, mnogi roditelji nisu stali, misleći o sudbinama ostale dece u Srbiji.

– Zoja je bila tako mala, ali je učinila tako velike stvari. Čast je biti njena mama i njen tata – poručila je ova porodica.

Porodični protest za “Tijanin zakon” počeće u 18 sati.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!