Suze i note za Tijanu…

U Svetozaru Miletiću, nadomak Sombora, u subotu je održan prvi festival „Glas anđela – Tijana Jurić“.

Ceo događaj bio je obojen jakim kontrastima – tišinom malog sela na severu Bačke i gromoglasnom pesmom talentovane dece, na momente vedrim nebom, a onda sitnom kišom, suzama i nekim novim, tek stečenim prijateljstvima.

Festival posvećen Tijani Jurić u potpunosti je opravdao poruku „kulturom protiv nasilja“ koju je Fondacija „Tijana Jurić” želela da pošalje u javnost.

Više od hiljadu posetilaca pratilo je tročasovni program, nastup pevačice Jelene Tomašević, interpretaciju besede glumca Branislava Lečića i takmičenje desetoro dece u izvođenju etno pesama.

Festivalu je prisustvovao ministar policije Nebojša Stefanović koji je u toku potrage za Tijanom u javnosti i prema porodici Jurić pokazao profesionalan odnos i čovečnost.

Njegov potresan govor ostavio je snažan utisak na publiku.

– Nemojte mi zameriti ako reči večeras ne budu išle glatko pošto mislim da mi nikad teže nije bilo da držim neki govor. Nisam ovde kao ministar policije, nisam ovde kao političar. Ovde sam kao Nebojša Stefanović, čovek koga je teško pogodila Tijanina smrt, taj monstruozni zločin, čovek koji je na poseban način zbog toga vezan sa Tijaninom porodicom. Žao mi je što je nikad nisam upoznao, što od nje nisam čuo kakve su joj želje i snovi – da li želi da bude lekar, inženjer, glumica, šta vidi, kako oseća, ali sam toliko lepih reči čuo, i znam da je zaista bila jedan mali anđeo. Zahvaljujući velikoj ljubavi Tijanine porodice, njenog oca, majke i njene sestre, Tijana će zauvek biti upamćena, mi nju nikada nećemo zaboraviti. Zahvaljajući radu njenog oca, njegovim ogromnim zalaganjem mi ćemo promeniti zakone, poboljšati našu zemlju, omogućiti da nijedno dete više ne doživi takvu sudbinu i nastojati da brže i efikasnije reagujemo i pokušamo da sprečimo ovakve situacije – istakao je ministar.

Tijanin otac, Igor Jurić, uručio je ministru Stefanoviću posebnu zahvalnicu za „izuzetan profesionalni i dostojanstven odnos, maksimalan lični doprinos istrazi i iskazani visoki stepen čovečnosti u najtežim trenucima“.

Ovo je naš način da sačuvamo uspomenu na Tijanu, ali i opomena svima da se takva tragedija nikada više nigde i nikome ne desi. Zahvalan sam svima koji su došli, svim divnim ljudima koji su učestvovali u potrazi, koji se sve ovo vreme trude da nam pomognu, u našim teškim trenucima – rekao je Jurić.

Glumac Branislav Lečić najpre je interpretirao „Besedu o neutralnima“ Vladike Nikolaja Velimirovića, a zatim je izveo emotivnu poemu posvećenu Tijani koja je mnoge dovela do suza.

Uz simbolično puštanje belih golubova Jelena Tomašević je otpevala dirljivu pesmu “Sudbo moja” koju je Tijana često pevala i koja je trajno zabeležena na jednom od nekoliko njenih video snimaka. Jelena je nizala svoje hitove „Okeani“, „Jutro“, „Med i žaoka“, „Oro“…

Pesma „Možda spava“ Vladislava Petkovića Disa, koju je izvela Saška Jurić, za mnoge je bila najemotivniji i najteži deo festivalske večeri.

„Besmrtnu pesmu“ Mike Antića na poseban način odrecitovao je subotički glumac Miloš Stanković koji je bio i u ulozi voditelja festivala.

U takmičarskom delu izvođenja etno pesama nastupilo je desetoro dece:

Ines Bajić (15), Subotica – “Milica je večerala”
Nemanja Hariš (16), Senta – “Simbil cveće”
Danijela Karišik, (16) Aleksa Šantić – “Sve ptičice zapjevale”
Maja Zrnić (15), Bački Brestovac – “Gusta mi magla padnala”
Dejana Vuletić (14), Svetozar Miletić – “Svu noć mi bilbil prepeva”
Milica Stojanović (13), Niš – “Marije, dilber bela Marije”
Jovana Kovačević (15), Beočin – “Marijo, kćeri Marijo”
Katarina Novaković (16), Subotica – “Bela vilo, na tebe mi krivo”
Nikolina Karabatić (15), Stanišić – “Šetnala se Kuzum Stana”
Violeta Radić (16), Subotica – “Vazdan žnjeješ Jano”

Tročlani žiri u sastavu Bojana Nikolić, Anita Krempatić i Nemanja Guzijan najboljom su proglasili Katarinu Novaković iz Subotice, koja je na kraju još jednom izvela pesmu „Vilo moja, na tebe mi krivo“.

Na prvom festivalu „Glas anđela – Tijana Jurić“ nastupila je i sekcija tradicionalnog pevanja u subotičkoj Muzičkoj školi „Zlatovez“, kojoj je i Tijana pripadala, a koju vodi etnomuzikolog Tamara Štricki Seg.

Članice „Zlatoveza“ – Violeta Radić, Ines Bajić, Lara Kopunović Legetin, Mila Savičić, Emina Ibrahimović, Ivona Sarvak, Katarina Novaković, Ana Vidakov i Martina Čeliković, otpevale su „Gumno moje, o Božiću malom“, pesmu koju je Tijana pevala pred prijemni ispit u srednju Muzičku školu.

Događaju su prisustvovali i ambasador Belgije u Srbiji Leo D’aes, sportisti Ivica Kralj, Željko Rebrača i mnogi drugi.

Prvi festival posvećen Tijani Jurić zatvoren je pesmom „Rjabinuška“ u izvođenju solistkinje Anite Krempatić, a u pratnji Gradskog narodnog orkestra „Spomenar“.

Festival je ostao pod utiskom jedne rečenice iz publike „deca su pevala za Tijanu, ona je negde pevala sa njima“…

Sve fotografije pogledajte OVDE

Snimke festivala pogledajte OVDE

Bojana Latinović

Foto i video: subotica.com

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu