TOMAS (Towards UnifOrMed Legislation Against CSAM)

TOMAS projekat je zamišljen u vidu proaktivne i kolaborativne inicijative koja se bavi problemom onlajn seksualne eksploatacije dece na Zapadnom Balkanu. U današnjem digitalnom dobu u kojem deca imaju izuzetne koristi od informacionih tehnologija,poput neograničenog pristupa informacijama i komunikaciji, projekat naglašava važna pitanja bezbednosti i zaštite dece na internetu i sve većeg problema distribucije materijala seksualnog zlostavljanja dece putem interneta (CSAM). CSAM je postao značajan problem zbog nedostatka kontrolnih mehanizama za onlajn sadržaje i ponašanja štetna za decu. Izveštaji američkog Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu decu CyberTipline ukazuju na preko 32 miliona slučajeva za koje se sumnjalo da su deca seksualno zlostavljana na internetu 2022. Godine. Ni region Zapadnog Balkana nije imun na ovaj globalni fenomen. Deca u regionu rano ulaze u online okruženje, a podaci UNICEF-a pokazuju da 86% dece uzrasta od 9-17 godina u Srbiji svakodnevno koristi internet. Međutim, njihova svest o potencijalnim opasnostima i dalje je nedovoljna, što dovodi do negativnih online iskustava.

TOMAS projekat naglašava hitnost rešavanja ovog pitanja, prepoznajući potrebu za koordinisanim odgovorom na nadolazeću pretnju koju predstavlja stalni porast seksualne eksploatacije dece na internetu. Projektni konzorcijum, koji se sastoji od tri organizacije civilnog društva iz različitih zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Albanija, Severna Makedonija), u saradnji sa mrežom organizacija Eurochild iz Brisela, sprovodi inicijativu u cilju sprečavanja da region postane centar za CSAM. Naime, ključni fokus projekta je sprovođenje regionalne kampanje javnog zagovaranja, kao i nacionalnih inicijativa za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa aktuelnom Regulativom Evropske Unije za sprečavanje i borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece, podsticanje pravovremenog prilagođavanja legislativa i unapređenje zaštite dece na internetu.

Postoji istinska zabrinutost da bi internet predatori mogli iskoristiti slabije regulatorne okvire u zemljama koje nisu članice EU, a posebno na Zapadnom Balkanu, što bi dovelo do širenja CSAM online aktivnosti. Kako bi se suprotstavio ovoj pretnji, TOMAS projekat ima za cilj da, kroz regionalnu saradnju i umrežavanje i uključivanje međunarodnih partnera, uključi civilno društvo u zagovaranje, utiče na javne politike u oblasti bezbednosti dece i podigne svest javnosti o problemu distribucije materijala seksualnog zlostavljanja dece na internetu (CSAM). Na taj način TOMAS projekat daje ovlašćenje Organizacijama civilnog društva da igraju ključnu ulogu u uticaju na donosioce odluka, podstičući pozitivne promene u zakonskom okviru i unapređujući pristup onlajn zaštiti dece u regionu, posebno u zaštiti dece od CSAM-a. Ciljevi projekta su usklađeni sa širim regionalnim ciljevima jačanja participativnih demokratija i evroatlantskih integracija, doprinoseći sigurnijem onlajn okruženju za decu na Zapadnom Balkanu.

Projekat TOMAS se sprovodi od decembra 2023. do novembra 2025. godine od strane Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Srbije, kao vodećeg partnera, zajedno sa dve partnerske organizacije: Centrom za prava dece iz Albanije, i Prvom dečjom ambasadom na svetu „Megjashi“ iz Severne Makedonije, kao deo SMART Balkan projekta “Civil society for shared society in the Western Balkans”, finansiranog od strane Norveškog Ministarstva spoljnih poslova. Ovaj projekat doprinosi jačanju participativnih demokratija i evro-atlantskih integracija na Zapadnom Balkanu.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu