WEB DETEKTIVI – Stvaranje digitalnog društva za sve

Glavni cilj ovog pilot projekta je povećanje nivoa znanja i svesti dece o sigurnosnim rizicima i savetima za bezbednu upotrebu savremene tehnologije.

Stoga, implementacijom projekta očekujemo sledeće rezultate:

  • Stečen uvid u stavove i ponašanja roditelja u vezi sa korišćenjem interneta od strane njihove dece, kao i percepciju roditelja o izloženosti dece štetnim sadržajima, putem sprovedenog istraživanja na uzorku od najmanje 3000 roditelja.
  • Najmanje 600 osnovnoškolaca u Srbiji informisano i edukovano na temu sigurne i odgovorne upotrebe savremene tehnologije i interneta.
  • 50 osnovnoškolaca odabrano i obučeno da postanu „web detektivi“, što će im omogućiti da steknu znanje i veštine o štetnom sadržaju na internetu, kao i načine prijavljivanja istog.
  • Razvijena edukativna online platforma namenjena nastavnicima osnovnih škola koja služi kao resurs za edukaciju i podršku u obrazovanju dece različitih uzrasta i njihovih roditelja o sigurnoj upotrebi savremenih tehnologija i interneta.
  • Putem medija, društvenih mreža i javnih događaja, javnost širom zemlje informisana o uvođenju novih mehanizama zaštite dece u Republici Srbiji.

Ova inicijativa se sprovodi od decembra 2023. do decembra 2024. godine od strane Centra za nestalu i zlostavljanu decu uz podršku Ministarstva informacionih tehnologija i telekomunikacija Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu